U trendu

Podmlađuje ruže

Kadifica, po svojim zahtevima skromna jednogodišnja biljka, zaslužuje mesto u vrtovima, a može da uspeva i na balkonima. Korisna je za suzbijanje sitnih nametnika u tlu, a valja je saditi uz stare sadnice ruža, koje na čudesan način obnovi.
Visina kadifica varira zavisno od sorte, od 20 cm do dva metra. Domovina ove biljke je Meksiko. Kadifice uspevaju na svakoj vrsti tla, uz uslov da su na sunčanom položaju i da imaju dovoljno vlage.
Cveta od jula do kraja jeseni. Potrebno je skidati uvenule cvetne glavice, jer se time postiže bolji rast i cvetanje. Razmnožava se semenom. Kada presađujemo kadificu, potreban je razmak između sadnica od 25 do 35 cm. Kod kadifica morate da pazite da ih ne unište puževi. Jedno od delotvornih prirodnih sredstava je pepeo drveta – posipajte ga oko biljčica i puževi neće dolaziti.
Tagetes erecta je najveća kadifica, koja naraste i do nekoliko metara u visinu. Latinsko ime dobila je po etrurskom bogu Tagetesu. Tagetes tenuifolia je niska kadifica koja ima pune cvetove u narandžastoj, žutoj i crveno-žutoj boji. Lepih cvetova i skromnih zahteva, naraste i do 20 cm u visinu.
Bugenvilija je penjačica koja potiče iz Južne Amerike, a često je možemo naći kako se penje po belim zidovima kuća u zemljama južne Evrope. Naročito su lepi sjajnocrveni i ljubičasti listovi. Zapravo je dosta osetljiva. Ako joj položaj ne odgovara, brzo odbaci listove i cvetove. Najbolje uspeva na istočnoj strani, mada je i tu ugrožena od sunca za vreme punog cveta. Prvo cvetanje je početkom leta, ali se u svako doba može uzgojiti cvetajuća biljka. Posle cvetanja biljku treba sa saksijom odneti u vrt i ukopati je, po mogućnosti, na sunčanom, vrlo toplom mestu. Budući da je penjačica, katkad poteraju vrlo dugi izboji, koje treba prekratiti. Ako je umesto u vrt presađujemo u saksiju, koristimo uobičajenu zemlju za cveće, kojoj smo dodali nešto kravljeg đubriva ili gline.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.