Poginuo dok je gledao Harija Potera u samovozećem automobilu

Amerikanac koji je poginuo na Floridi dok je vozio automobil sa sistemom samostalnog upravljanja gledao je na ekranu ispred sebe film o Hariju Poteru, tvrdi vozač koji je učestvovao u nesreći.

Vozač kamiona Frenk Baresi (62) rekao je za Asošiejtid pres da je Džošua Braun (40) takođe vozio toliko brzo automobil „tesla es” da ga nije ni video kad mu je proleteo ispod prikolice.

Nesreća, koja se dogodila početkom maja i koja je sada predmet istrage, predstavlja veliki udarac za rastuću industriju autonomnih vozila u trenutku dok nadležna tela širom sveta gledaju kako da bezbedno uvedu ove automobile u saobraćaj. Akcije „Tesla motorsa” pale su prošlog petka na vest da je Američka uprava za bezbednost drumskog saobraćaja otvorila istragu o nesreći, koja treba da utvrdi da li se automobil ponašao očekivano ili je nešto zatajilo.

Baresi je rekao da je film o Hariju Poteru i dalje išao na ekranu kada je Braun nastradao. Policijska patrola je saopštila da je u vozilu pronađen prenosni di-vi-di plejer, preneo je Rojters.

Prema „Teslinoj” verziji nesreće, senzori automobila nisu, na veoma jakom prolećnom suncu, registrovali ivicu bele prikolice koju je vukao kamion sa 18 točkova. Automobil je pri punoj brzini prošao ispod prikolice i njeno dno je uništilo njegovu šoferšajbnu. Prema objašnjenju kompanije, ovo je bila izuzetno neobična okolnost. Naime, da je udario u prednji ili zadnji deo prikolice, aktivirali bi se bezbednosni sistemi koji bi sprečili povrede kao što su to učinili mnogo puta ranije.

Prema policijskim zapisnicima, od siline udara potpuno je uništen krov automobila. Vozač kamiona nije povređen.

Ilon Mask, direktor „Tesla motorsa”, napisao je na „Tviteru” da veoma žali zbog tragičnog gubitka, ali kompanija u saopštenju odbacuje krivicu. Navodi se da je ovo prvi smrtni slučaj u vožnji s autopilotom posle 210 miliona pređenih kilometara. Prema statističkim podacima, u klasičnim automobila neko pogine na svakih 150 miliona kilometara.

Nastradali Braun, i sam vlasnik jedne inovativne tehnološke kompanije, bio je veliki zaljubljenik u autonomne automobile. Na „Jutjub” je često postavljao snimke kako vozi na autopilotu, a na jednom od njih hvali se kako je, zahvaljujući ovoj tehnologiji, izbegao udes. „Kapa dole za najbolji auto koji sam imao i koji koristim do maksimuma”, napisao je Braun.

Na drugom snimku se vidi kako jedno vreme vozi bez ruku. Asošiejtid pres takođe prenosi da je ove godine dobio osam kazni za prebrzu vožnju.

„Tesla es” je prošle godine pretekao „nisan lif” i postao najprodavaniji električni automobil na svetu. U oktobru je predstavljena funkcija autopilota kao pomoć vozačima da bez njihove intervencije na autoputu prilagode brzinu dok drugi automobili pretiču, menjaju traku i slično. Međutim, ova funkcija nije automatski uključena i jasno je stavljeno do znanja da je reč o novoj tehnologiji u beta fazi. Sistem takođe sam proverava da li su ruke vozača na volanu. Postoje vizuelne i zvučne opomene, a auto sam usporava postepeno dok senzori ne ustanove da su ruke ponovo na volanu.

Ukoliko se istragom utvrdi da je nesreću izazvao neki problem u samom automobilu, moguća je mera povlačenja. U ovom slučaju to verovatno ne bi značilo fizičko povlačenje svih automobila, već ažuriranje sistema preko interneta, preneo je Bi-Bi-Si.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.