U trendu

Pogledajte šta je „sve“ mogao prvi PC

Dvanaestog avgusta 1981. godine „rodio“ se ovaj „mališa“ i istorija sveta počela je da se menja, a da toga nisu bili svesni ni njegovi tvorci.

Vrlo brzo promenio je i naše viđenje sveta – IBM je stvorio prvi lični računar, PC 5150, pustio ga u prodaju po ceni od oko hiljadu i po dolara, čime je pristup računarima omogućen i onima koji nisu imali brdo para.
Kompjuter je tako postao pristupačan za kućnu upotrebu u ekonomski razvijenim zemljama, čime je i počela njegova masovnija upotreba.

Model 5150 je karakterisao Intelov procesor 8088 takta 4,77 MHz, 16 KB memorije i monohromatski monitor od 12 inča.

IBM PC je u to vreme bio najmanji i najjeftiniji računar koji je kompanija do tada predstavila, a postao je osnova za daljnji razvoj personalnih računara.

Poredeći kapacitete tadašnjeg PC-a sa savremenim pametnim telefonima, bilo bi potrebno 419.000 tih uređaja da bi dostigli memoriju boljih smartfonova.
Na primer, prosečna pesma, koja ima oko 3,5 MB zahtevala bi memoriju 90 PC iz 1981. godine.
Sada možemo raditi sa mobilnim uređajima sve ono što je pre 33 godine bilo nezamislivo, kao što je mobilno bankarstvo, gledanje video sadržaja ili kupovina hrane.
Iz te perspektive, bilo bi potrebno gotovo pola miliona PC-jeva iz 1981. da bi korisnici dobili količinu memorije koju danas nose u uređajima u džepovima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike