U trendu

Pogreše i najbolji vozači: Ko ima prednost na ovoj raskrsnici, autobus ili automobil?

Zadatak koji je pred vama zbunio je dobar deo iskusnih vozača, kao i onih koji tek treba da polažu, jer postoji jedinstven problem.

O čemu je reč?

Ko ima ovdje prednost?

Posted by Udruženje Profesionalnih Vozača on Thursday, October 18, 2018

Dva vozila se nalaze na raskrsnici, kao na slici. Na raskrsnici se nalaze semafori, kao i saobraćajni znakovi. Pitanje je, ko ima prvenstvo prolaza? Da li je to autobus koji skreće ulevo, ili je to automobil koji ide pravo?

Iako vam se na prvi pogled čini da je rešenje jednostavno, mi savetujemo da pogledate pažljivo. Ljudi često greše kada su u pitanju ovakvi problemi, a poznavanje pravila saobraćaja je važno jer nas sve čini bezbednijima.

Hijerarhija saobraćajnih pravila je određena na sledeći način: saobraćajac, vozila hitnih službi, semafor, saobraćajni znaci i na kraju opšta pravila o saobraćaju (pravilo desne strane itd.).

Na slici, vidimo da je zeleno svetlo upaljeno za oba vozila. Sa strane automobila, vidimo obrnuti trougao koji označava da automobil nema prvenstvo prolaza, dok je ispred autobusa, naopako okrenut ka nama, romboidni znak koji može predstavljati samo znak za prednost u prolazu. Da stvar bude jasnija, ispred automobila je znak koji pokazuje koja traka ima prednost (četvrtasti znak ispod obrnutog trougla). Međutim, svi znaci su manje važni ukoliko je upaljen semafor, koji ima veću važnost. Ovo je potvrdio instruktor vožnje iz jedne auto-škole.

Dakle, automobil je taj koji ima prednost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.