Pogrešna procena

Američki psiholozi s Univerziteta Prinston nedavno su sproveli istraživanje kojim su dokazali da muškarci pogrešno procenjuju svakodnevno ponašanje žena kao znak seksualnog interesovanja. Muškarci uglavnom misle da kada se nasmeše ženi to pokazuje da su zainteresovani za seks, pa ako im ona odgovori osmehom, to znači da deli njihovo interesovanje. Ovaj način razmišljanja, srećom, tipičan je za muškarce koji nemaju uredan i dobar seksualni život.

Dvoje američkih psihologa sprovelo je istraživanje u kome je učestvovalo 285 odraslih osoba. Svi oni pročitali su detaljan opis ponašanja tipičnih za muškarce, ženu ili njih same. Nakon toga, ispitanici su na skali od jedan do sedam morali da označe koliko je verovatno da su tim ponašanjem osobe pokazale seksualnu zainteresovanost. U većini slučajeva ocene muškaraca o tome kolika je seksualna zainteresovanost žena bile su više od ocena koje su same žene davale za isto ponašanje. Inače, to je u skladu s nekim ranijim istraživanjima na tu temu, a objašnjenje zašto je tako psiholozi nalaze u činjenici da muškarci žude za produžetkom vrste i pokušavaju da svedu svoje greške na minimum, odnosno, ne žele da propuste nijednu priliku.

Ipak, samo borba za opstanak i teorija evolucije ne objašnjavaju u potpunosti ovu pojavu. Brojni su psiholozi koji tvrde da je ovde reč o samoprojekciji, stanju u kojem nas naše želje navedu da promislimo kako i drugi imaju iste nagone kao mi. Idući dalje u ovom istraživanju, njegovi autori postavili su muškarcima i pitanje: „Kakav je vaš seksualni život?“, kako bi procenili trenutni nivo seksualnog zadovoljstva. Rezultati nisu bili iznenađujući. Muškarci koji su odgovorili „ne baš sjajan“ najviše su precenili seksualnu zainteresovanost žena. S druge strane, oni koji su bili zadovoljni bili su i tačni u svojim procenama. Sve to znači da muškarci koji nisu previše zainteresovani za seks daju preciznije tumačenje ponašanja i gestova žena od onih koji to jesu.

Međutim, to uopšte ne znači da većina muškaraca neće videti požudu tamo gde je nema. Naprotiv, u celini gledano, muškarac, mnogo češće nego žena, sasvim pogrešno tumači njen osmeh, prekrštene noge i poljubac u obraz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.