Pokemon Go menja život autistične dece

Igrica za pametne telefone, Pokemon Go, promenila je život mnogobrojne usamljene dece, posebno one koja boluju od autizma i kod njih je izazvala proboj socijalne barijere, tvrde stručnjaci.

Sedamnaestogodišnji Adam je jedan od njih i prethodnih pet godina je radije ostajao u kući i igrao igrice na kompjuteru.

Sa dolaskom Pokemona stari način zabave zamenio je šetanjem po ulicama loveći mala virtuelna stvorenja, što ga je nešto kasnije ohrabrilo da se sve više kreće među ljude, da više razgovara i da se igra sa svojim kučetom, prenosi BBC.

Smatra se da je ova igra, koja predstavlja mešavinu realnog i virtuelnog sveta, pomogla deci koja pate od ove bolesti, da se opušteno kreću u javnosti, steknu samopouzdanje i kvalitetniji život.

Adamova majka Džun Brakvort, izjavila je da je ova igrica pomogla njenom sinu da izađe iz kuće, povrati samopouzdanje i nekadašnje ponašanje, i dodala: „Osećam kako mi se veći deo mog sina vratio“.

Ona je navela da je Adam u početku pomalo izlazio, pa je dobio želju da ide na fakultet, a da sada želi da izlazi svako veče.

Inače, ovaj dečak je anksiozan već nekoliko godina. Međutim, od kada je instalirao Pokemon igricu na svom telefonu, sve više se primećivala razlika u njegovom ponašanju, a veruje se da će ovih promena na bolje biti sve više.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.