U trendu

Poleteo privezan za balone, otišao čak na 2.500m (video)

Britanac Tom Morgan leteo je punih 25 kilometara na području severoistočno od Johanesburga, privezan za stotinu balona ispunjenih helijumom. Ovaj 38-godišnji avanturista tom prilikom dostigao je visinu od skoro 2.500 metara.

Morgan je prvobitno želeo da leti nad Bocvanom, ali je zbog loših vremenskih uslova bio primoran da odustane od svoje ideje i premesti se u Južnoafričku Republiku.

Nakon što je puna dva dana punio balone helijumom, Morgan je poleteo “istovremeno užasnut i ushićen“, kako je izjavio za BBC.

Najveći problem tokom leta bio je “ostati hladne glave“ jer je let vremenom počeo da ubrzava. Kako su ga baloni podizali više u atmosferu, morao je postepeno da počne da ih “otpušta“ kako bi se, nakon puna dva sata, spustio na tlo.

Bilo je mirno i tiho, a pogled je bio fantastičan, ali mislim da neću postići komercijalni uspeh – rekao je novinarima nakon slijetanja.

– Nismo bili sigurni da ćemo Toma opet videti živog jer nismo baš bili uvereni u to da će uspeti – rekao je njegov prijatelj iz sportskog kluba.

Morgan, koji u Bristolu ima kompaniju za organizovanje avanturističkih trka, otkrio je da bi uskoro želeo da organizuje trke balonima na helijum u Africi. U svakom slučaju, moraće da izbegava područja s grmljem koje ima bodlje.

Prije dve godine sličan podvig izveo je mladi Kanađanin Danijel Borija, koji je nadleteo Kalgari pomoću balona s helijumom, na koje je bila privezana plastična stolica. Na kraju leta privela ga je policija, a prošle godine morao je da plati novčanu kaznu u iznosu od 3.500 eura.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.