U trendu

Policija je sve zataškala: Rešena najveća misterija u novijoj istoriji SAD-a?

Pia Itvel, autorka knjige “Black Dahlia, Red Rose: The Crime, Corruption, and Cover-Up of America’s Greatest Unsolved Murder“, tvrdi da zna ko je ubio starletu Elizabet Šort (22) u januaru 1947. godine, a da ubica nije izveden pred lice pravde zbog korupcije u policijskim redovima.

Bilo je deset ujutro, januar 1947. godine. Beti Bersindžer je šetala ulicama Lejmert Parka u Los Anđelesu sa svojom trogodišnjom kćerkicom kada je na travnjaku ispred jedne kuće ugledala telo. Približila mu se i zaključila kako se radi o lutki na kakvima se pokazuje odeća u prodavnicama. Onda je pogledala malo bolje i shvatila da u pitanju nije lutka. Bilo je to telo 22-godišnje devojke Elizabet Šort čije će ubistvo postati jedno od najslavnijih nerešenih ubistava u istoriji.

Naime, njeno telo bilo je prerezano napola u struku, a rez je izveden neverovatnom preciznošću – ni jedan unutrašnji organ nije povređen. U telu nije bilo ni jedne kapi krvi, a truplo je bilo savršeno čisto. Njeni obrazi bili su isečeni od usana do ušiju što je zahvat poznat i kao Glazgovski osmeh. Na grudima i bedrima odrezani su joj celi komadi tkiva, a unutrašnji organi bili su pravilno složeni po travnjaku.

Nakon što je Elizabet identifikovana, novinari Los Anđeles Eksaminera kontaktirali su njenu majku i rekli joj da je njena kćerka pobedila na takmičenju za miss. Tek nakon što su iz nje izvukli što su više informacija mogli, priznali su joj da joj je kćerka zverski ubijena. Nakon toga su joj platili put do Los Anđelesa ‘kako bi pomogla policiji u istrazi’, ali čim je stigla, sakrili su je i od policije i od konkurencije kako bi imali ekskluzivne informacije.

Ceo slučaj senzacionalizovali su i ostali mediji koji su Elizabet pretvorili u ‘avanturistkinju’ koja je ‘suknjom osvojila ulice Holivuda’ i volela muškarce u uniformama. Nazvali su je – ‘Crna Dalija’.

Samo nekoliko dana nakon ubistva, LA Examineru se javio čovek koji je tvrdio da je ubio Elizabet i najavio da će im poslati pismo sa njenim stvarima. To se i dogodilo. U paketu su bili svi lični dokumenti nesrećne devojke, fotografije, ali i adresar sa imenom Marka Hansena.

Kod njega je naime Elizabet bila smeštena, pa je odmah dobio status osumnjičenog. S obzirom na zaista jezivo ubistvo i medijski senzacionalizam, za slučaj se pročulo kroz ceo SAD i Evropu. Odjednom je policija bila zatrpana pozivima ljudi koji su tvrdili da su ubice. U najuži krug osumnjičenika polciija je uvrstila čak 22 ljudi. Sedmorica njih bili su lekari, s obzirom da je utvrđeno da je njeno telo raspolovio neko ko je jako dobro znao šta radi.

Jedan od osumnjičen bio je Džordž Hodel, lekar koji je umro 1991. godine. Zanimljivo, pitanje njegove krivice otvorio je 2013. godine Hodelov sin Stiv koji je tada već bio penzionisani detektiv. Njegov je naime pas u blizini kuće nanjušio miris tela a analiza tla pokazala je tragove ljudskog tela. To, naravno ne dokazuje da je ubio Crnu Daliju, ali dokazuje da Hodelu ubijanje nije bilo nimalo strano.

Još za vreme istrage Hodel je napustio porodicu i preselio se u Aziju, a dva su ga detektiva načula dok je pričao o ubistvu Elizabet. Stiv je svoje tvrdnje pojačao celim nizom argumenata, ali policija nije bila spremna da ponovo otvori istragu.

Punih 70 godina slučaj ‘Crne Dalije’ nije bio službeno rešen iako Pia Itvel sada piše da su vlasti još 1948. imale ubicu u rukama. Među brojnim pismima navodnih ubica bilo je i ono stanovitog Džeka Sanda. Stiglo je 1948., a poslano je iz Majamija. Adrese pošiljaoca nije bilo.

Sand je tvrdio da zna ubicu i nudio je pomoć policiji u potrazi za njim. Doktor De River ugovorio je sastanak s njim, a pratila su ga dva policajca u civilu. Sand bio je zapravo Lesli Dilon, stvarni ubica Elizabet Šort, barem tako tvrdi autorka u knjizi.

Autorka spomenute knjige otkriva da se muškarac po imenu Lesli Dilon (27) razotkrio jer je u razgovoru sa istražiocimia spomenuo neke detalje koje je mogao da zna samo ubica ‘Crne Dalije’. Dilon je jedno vreme radio u mrtvačnici i znao je kako da iseče truplo, a da ne iskrvari i kako iz njega da izvadi krv.

Bez obzira na dokaze Dilon nikad nije procesuiran zbog korupcije u policijskim redovima, ali i zato što je radio za tada moćnog poslovnog čoveka Marka Hansena koji je imao dobre veze sa policijom. Naime, Dilon je bio njegov potrčko, ali i svodnik koji se kretao među prostitutkama.

Itvel tvrdi da je Hansen, koji je bio moćna faca u Holivudu u to doba, poznavao Elizabet Šort. Ona je jedno vreme živela u njegovoj kući. Međutim, navodno mu je prekipelo jer je Elizabet stalno tražila novac i konstantno menjala partnere. Zbog toga je svom pomoćniku Dilonu naredio da je se reši. Hansen nije znao da je Dilon vrlo opasan tip i psihopata.

Iako su u policiji imali dovoljno dokaza, u leto 1948. godine izbila je velika korupcijska afera, došlo je do promene celog ureda. Svi protagonisti u ovom slučaju su umrli, a prikupljeni dokumenti skriveni u policijskim arhivima daleko od oči javnosti ili su zauvek uništeni, prenosi 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.