Policija privela PAPAGAJA, uzbunjivao dilere droge, branio se – ćutanjem

Pre par dana u severnom Brazilu nakon velike policijske racije ‘priveden’ je papagaj koja je navodno uzbunjivao tamošnje dilere droge.

Kako pišu brazilski mediji, dileri u siromašnom predgrađu Vila Irmã Dulce u brazilskoj državi Piauí, koja se prostire od atlantske obale prema unutrašnjosti Brazila, naučili su ovu pametnu pticu da uoči policajce u civilu i da im dojavi njihov dolazak vičući: ‘Mama, policija!’

– Verovatno su ga dugo dresirali jer je počeo kreštati iz sveg glasa čim smo se pojavili – rekao je brazilski policajac koji je učestvovao u raciji za krilatog ‘krivca’ koji na ispitivanju nije otkrio svoje ime.

Jedan je britanski novinar ove nedelje posetio uhapšenog papagaja, a opisao ga je kao ‘jako poslušnu i mirnu životinju’. Rekao je i da ptica ‘nije progovorila ni reč otkako je uhapšena’. To je potvrdio i lokalni veterinar Alexandre Clark koji je ispričao da papiga uporno ćuti bez obzira na mnoge pokušaje tamošnjih čuvara zakona da je ‘slome’.

A koliko inteligentne ptice mogu biti, podsetio  je članak Univerziteta Harvard koje je objavilo priču o papagaju Alexu tačno na 10. godišnjicu smrti čuvenog žakoa. Alex je umro u 31. godini života, što je za njih mladost, a svetsku je slavu stekao nakon što je američka naučnica Irene Maxine Pepperberg na njemu dokazala da su afrički sivi papagaji, odnosno vrsta žako, inteligentni kao veliki čovekoliki majmuni i delfin.

Ispalo je, zapravo, da je verovatno i inteligentniji, budući da je rešavao zadatke bolje od mnogih četverogodišnjaka, a u nekim stvarima postizao je rezultate koji su odlični i za prosečnu inteligentnu decu starosti i od šest godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.