U trendu

Poljaci se uvredili što je ih Gugl na nacionalni praznik dočekao rodom

U najboljoj nameri da obeleži zajedno sa Poljacima njihov Dan nezavisnosti Gugl ih je nehotice uvredio pošto je poljska verzija pretraživača osvanula danas sa slovima u crvenoj i beloj boji poljske zastave ali umesto orla iz državnog grba jedno od slova zamenila je roda.

Nedoumicu mnogih Poljaka ali i ogorčeni protest izrazila je na društvenim mrežama i poslanik vladajuće konzervativne desnica Kristina Pavlovič.

„Zašto nas danas, na najveći poljski praznik nezavisnosti Gugl dočekuje belo-crvenom, pogurenom starom rodom sa ofucanim zakrvavljenim perjem a ne  slikom ponosnog belog orla, simbola borbe i nezavisnosti? Protestujem zbog te lažljive poruke“, napisala je na Fejsbuku poljska političarka, poznata  inače po svojim oštrim kontroverznim polemikama.

U komentarima Poljaka na društvenim mrežama padali su i vicevi da je roda postavljena zato što je i ona imigrant kao i masa Poljaka gastarbajtera ili da ubedi Poljake da prihvate izbeglice. 

Administracija popularnog pretraživača ogradila se da je rodu u svoju grafiku u poljskoj verziji postavila u najboljoj nameri da na Dan nezavisnosti podseti i na prirodna bogatstva Poljske.

„Svake godine kada zima stiže na južnu poluloptu, rode kreću na sever. Njihovo putovanje je pektakularno. Prevaljuju hiljade kilometara nad uzburkanim morima sustižući sunčano leto. Jedna četvrtina njih završava let u Poljskoj. Poljska čiju nezavisnost proslavljamo svake godine u novembru dom je 40 hiljada parova roda. To je više nego igde na svetu“, odgovorili su iz Gugla.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.