Poljska vlada pozvala građane: „Razmnožavajte se kao zečevi“ (video)

Poljsko ministarstvo zdravstva u kratkoj videoporuci pozvala je građane Poljske da slijede primjer zečeva kako bi dobili što brojnije potomstvo, odnosno da se „razmnožavaju poput zečeva“.
Ministarstvo zdravstva u konzervativnoj poljskoj vladi ove uglavnom katoličke zemlje, koja ima jednu od najnižih stopa nataliteta u Evropi, na snimku prikazan kao pozitivan primer navodi ponašanje zečeva kad je razmnožavanje posredi, pozivajući pritom svoje sugrađane da se i oni „razmnožavaju poput ovih životinja“.

Na snimku objavljenom na Youtubeu zečevi žvaču zelenu salatu i grickaju mrkvice dok narator odeven poput zeca otkriva tajnu višečlanih zečjih porodica: vežbanje, zdrava ishrana i što manje stresa.

https://www.youtube.com/watch?v=cJkX2-I2Amg

„Znate li našu tajnu? Zdravo se hranimo i ne nerviramo se. Ako ikada poželite da postanete roditelji, sledite primer zečeva. Naš tata je imao 63. dece“, poručuje „zec“ Poljacima.

Prikazan je i par – muškarac i žena koji uživaju u romantičnom pikniku, uz savet da bi i malo romantike moglo pridoneti podsticanju prirodnog priraštaja među ljudima.

Po podacima EU-a u Poljskoj je tokom 2015. godine rođeno 1,32 dece po ženi. Samo je u Portugalu lošije stanje kada je o natalitetu reč, a on je nizak i u Španiji i u Grčkoj.

Ministarstvo zdravstva je na pitanje medija odgovorilo kako videom želi da podstakne sugrađane u reproduktivnim godinama (18 do 45 godina) da usvoje zdrav životni stil i da vode računa o reproduktivnom zdravlju. Dodali su i da žele da podsete Poljake na ovaj problem na način koji nije uvredljiv ni vulgaran, prenosi Hina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.