U trendu

Popodnevni dremež

Česta pospanost i stalna potreba za snom u popodnevnim časovima najverovatnije su posledica depresije. Najnovija istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala su da gotovo deset procenata Amerikanaca ima potrebu da spava tokom dana.

Depresija je najverovatniji uzrok ove pojave, a pokazalo se da i gojaznost, kao i dijabetes takođe mogu izazvati pospanost i potrebu za popodnevnim spavanjem. Naime, ova potreba je čak tri puta veća kod osoba kod kojih je utvrđena depresija, a dvostruko je veća kod osoba obolelih od dijabetesa. Česta pospanost najčešće se javlja kod odraslih osoba mlađih od 30 godina, kao i onih starijih od 75. Kada je u pitanju prva grupa ljudi, najčešći uzrok je depresija, dok je kod najstarijih uglavnom reč o raznim bolestima i zdravstvenim problemima od kojih pate.

Zanimljivo je da se i pušenje nalazi na listi faktora rizika kada je u pitanju pospanost. Izgleda da pušači koriste nikotin kao stimulans kako bi ostali budni u toku dana. S druge strane, pokazalo se da različiti poremećaji disanja u toku spavanja malo utiču na naš osećaj pospanosti i potrebu za popodnevnim dremežom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.