U trendu

Popravlja zdravlje

Da li ste znali da su muškarci stariji od 65 godina, s niskim nivoom testosterona, skloniji padovima i da se slabije kreću od drugih starijih muškaraca koji imaju viši nivo ovog polnog hormona?
Slično ženama koje primaju dodatnu hormonsku terapiju, mnogi stariji muškarci pribegavaju testosteronskoj terapiji u nameri da povrate deo fizičkih i mentalnih funkcija izgubljenih u procesu starenja.
Studija kojom je potvrđeno pozitivno dejstvo testosterona obuhvatila je 2.600 muškaraca starih između 65 i čak 99 godina. Pri tom su im mereni nivoi testosterona, snaga ruku i nogu, kao i ravnoteža, a svaka četiri meseca izveštavali su o eventualnim padovima.
Bar jedanput palo je čak 56 procenata ispitanih muškaraca, a mnogi su padali često, potvrdili su istraživači. Muškarci s najnižim nivoom testosterona imali su za 40 procenata veći rizik od pada u odnosu na one s najvišim nivoima.
Ova studija je utvrdila da je pad testosterona normalan deo procesa starenja kod muškaraca, a neke ranije studije dokazale su da je kod starijih muškaraca koji su imali snižen nivo ovog hormona posle terapije injekcijama testosterona došlo do povećanja mišićne mase i snage.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.