U trendu

Posadu stanice u orbiti Zemlje ugrozio komad svemirskog otpada

Približavanje jednog komada svemirskog otpada primoralo je danas trojicu astronauta u Međunarodnoj svemirskoj stanici u orbiti Zemlje da odu u sklonište za hitne slučajeve.

Skoro čitav sat, jedan Amerikanac i dva Rusa bili su zatvoreni u kapsuli Sojuz, koja je je usidrena uz Međunarodnu svemirsku stanicu, da bi brzo pobegli ako zatreba.

Ugrozio ih je deo starog ruskog meteoprološkog satelita koji je proleteo na oko samo tri kilometara od stanice.

To je tek četvrti put za 16 godina postojanja Međunarodne svemirske stanice da se posada sklonila u Sojuz radi zaštite od proletanja potencijalno opasnih predmeta.

Američka agencija za istražvanje svemira, NASA, obično ranije sazna za približavanje komada otpada, te obavesti Međunarodnu svemirsku stanicu da se pomeri da bi izbegla sudar. Ali, danas za to nije bilo vremena i posada je obaveštena samo sat ranije.

Ta posada koja je u stanici od marta je već dvaput morala da izbegava komade raspadnutih satelita ili raketa.

Njima će se iduće nedelje u stanici pridružiti još tri člana posade.

Svemirski otpad se umnožava i sve je opasniji jer je u orbiti Zemlje sve više satelita i drugih uređaja koji se sudaraju, eksplodiraju, ili se i namerno sudaraju što su pre nekoliko godina probno radili Kina i Sjedinjene Američke Države.

U februaru ove godine, u orbiti Zemlje je eksplodirao američki vojni meteorološki satelit, verovatno zbog kvara baterije, i raspao se u desetine krupnih komada.

Ministarstvo odbrane SAD prati 22.000 „mrtvih satelita“, potrošenih raketa i drugih vrsta orbitalnog otpada. To su predmeti veći od 10 santimetara.

NASA procenjuje da je u orbiti Zemlje više od 500.000 predmeta većih od jednog santimetra što je dovoljno za opasan udarac koji može probušiti svemirsku stanicu, jer je orbitalna brzina veoma visoka – 28.160 kilometara na čas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar