U trendu

Poslanica se vezala lisicama za govornicu (video)

Turska poslanica vezala se lisicama za mikrofon govornice Parlamenta iz protesta zbog reforme Ustava kojom se šire ovlašćenja Redžepa Tajipa Erdogana.

https://www.youtube.com/watch?v=CkGKgfmItuA

Ajlin Nazliaka, nezavisna poslanica u turskom parlamentu, vezala se lisicama za mikrofon govornice u skupštinskoj dvorani u trenutku kada je nastavljeno glasanje o izmenama ustava u drugom čitanju, zbog čega je sednica prekinuta.

„Vezujem se za govornicu da kažem ne diktatu jednog čoveka, da se suprotstavim uništavanju republikanskih vrednosti i da protestujem protiv okivanja Parlamenta ovom ustavnom izmenom“, rekla je ona, a prenosi dnevnik Hurijet.

Predlog ustavne reforme koji treba da uvede predsednički sistem sa šefom države kao jedinim vođom izvršne vlasti izazvao je sukobe u parlamentu tokom razmatranja u prvom čitanju. Jednom poslaniku je slomljen nos, a drugi je rekao da je zadobio ujed u potkolenicu.

Od 18 članova koji predstavljaju nacrt reforme, sedam je usvojeno dovoljnom većinom od tri petine poslanika u drugom čitanju. Ako svi članovi budu usvojeni poslanici će zatim glasati poslednji put o tekstu u celini, koji će, ako dobije dovoljan broj glasova, biti podnet na referendum na proleće. Parlamentarna većina predstavlja ovu reformu kao neophodnu da se garantuje stabilnost u državnom vrhu, ali je opozicija kritikuje i vidi je kao jačanje autokratije Erdogana.

Prema ustavnoj reformi, Erdogan u teoriji može da se održi na vlasti do 2029. i može između ostalog imenovati i otpuštati ministre, kao i jednog ili više potpredsednika. On takođe može direktno da interveniše u oblasti sudstva i da promoviše ukaze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.