Posle 53 godine kod Grenlanda otkrivena tajna baza SAD (foto)

Klimatske promene otopile su ledeni pokrivač i otkrile američko postrojenje za nuklearne projektile koje je ostalo iz Hladnog rata i bilo skriveno čak 50 godina.

Nalazi se na severozapadu Grenlanda, a u njoj su se izvodila testiranja s biološkim, nuklearnim i hemijskim materijalom. Baza je dobila naziv Projekt ledeni crv prema strogo poverljivom projektu koji je američka vojska pokrenula pre početka Hladnog rata.

SAD je postavio 600 projektila srednjeg dometa i mogao je prilično lako da ih ispali prema Sovjetskom Savezu.

Kako bi bili sigurni u uspešnost projekta, inženjeri su kopali gusti ledeni pokrivač i stvarali objekte u kojima može da se čuva oružje za masovno uništenje.

Ipak, danska vlada u čijem je posedu Grenland nije znala šta Amerikanci tačno rade. SAD ih je zavarao objašnjenjem da grade vojnu bazu na površini pod nazivom Kamp veka. Taj objekat je navodno trebao da istraži mogućnost eksperimenata na ledenoj površini.

Amerikanci su „lažni“ kamp i tajnu podzemnu bazu izgradili do 1963. Stvorili su malo društvo ljudi koji su tamo radili i živeli. Imali su prodavnice, bolnice, pozorišta i crkve. Ali, geolozi su shvatili da glečer klizi prema tome mestu i da će srušiti tunele Ledenog crva do kraja 1965. Ubrzo su zatvorili celi kompleks.

„Napustili su bazu i njen otpad. Pritom su pretpostavljali da će biti večno sačuvana pod snegom koji se neprestano nagomilava „, napisali su naučnici u svojoj studiji.

Ipak, nisu znali kako će se tačno klimatske promene odraziti na ovo područje. Naime, Arktik se topi brže nego bilo koje mesto na Zemlji. Baza je sada razotkrivena, a posledice mogu biti katastrofalne za okolinu. Rashladna tečnost koja se sastoji od stotine hiljadu litri dizela, otpadne vode i toksične građevinske hemikalije curi u ledenu povšinu. S obzirom na brzinu zagrevanja, načnici predviđaju da će se sve izliti do 2090. godine. Ako te hemikalije iscure u okeane, narušiće se morski ekosistemi.

„Samo je pitanje vremena kada će sve otopiti, a posledice će biti neizmerljive“, zaključio je naučnik Vilijam Kolgan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.