Posle zemljotresa – jezero

Kina planira da veliko jezero koje je nastalo usled katastrofe izazvane zemljotresom u Sečuanu pretvori u turističku atrakciju.
Naučnici sada procenjuju kako da na najbolji način pretvore jezero Tagnjišan u slikovito mesto za odmor i relaksaciju.
Vlada će takođe ponovo da izgradi okrug Beikhan, koji se nalazi nizvodno od novoformiranog jezera, na novoj lokaciji, jer je staro sedište okruga uništeno. Još nije odlučeno gde će se tačno graditi.
Obnova jezera i njegovo pretvaranje u živopisno mesto za turiste biće "važan deo renoviranja okruga Beikhan".
Beikhan i područje koje ga okružuje, s velikim bambusovim šumama, rezervatima za pande i različitim etničkim manjinama, tradicionalno je i dosad bilo popularno turističko odredište.
Jezero koje se nalazi na severnom delu provincije Sečuan formiralo se usled razornog zemljotresa koji se dogodio 12. maja ove godine. Zemljotres je jednostavno otcepio jednu stranu planine, koja se potom skotrljala i zaustavila u dolini gde je preprečila reku. Tako je nastalo jezero.
Početkom ovog meseca više od 250.000 ljudi bilo je evakuisano zbog straha da bi jezero moglo da se prepuni i poplavi područja koja se nalaze nizvodno.
Od 34 jezera koja su nastala usled zemljotresa Tagnjišan je najveće i jedno od 27 jezera koja se više ne smatraju opasnim.
Izveštaj kineske vlade nije dao nikakve detalje o planovima za izgradnju na jezeru.
Zemljotres jačine 7,9 stepeni usmrtio je više od 69.000 ljudi, iako kineski zvaničnici tvrde da je procena poginulih na oko 80.000, jer se više od 18.000 osoba smatra nestalima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.