Poslednji tragovi zime

Kolekcije za jesen/zimu 2005. godine prikazane su u modnim centrima širom sveta. Čini se da su ove sezone ključne reči bile luksuz, razmetljivost i uglađenost, nezaobilazni materijal bila je koža, a potpuni hit krzno u svakom obliku. Muškarac u krznu? Da!

Iako prikazi ovih modnih događaja mogu da izazovu najrazličitije emocije, pa čak i da vas zbune, nasmeju ili začude, ne odbacujte olako predloge etabliranih dizajnera – ma koliko vam izgledale neprimenljive, to su ideje koje će posredstvom masovnih proizvođača odeće vrlo brzo naći put do prosečnog kupca.

Kolekcija brenda „Disgard“ loših dečaka milanske scene, braće Koten, ličila je na odu njihovoj domovini Kanadi. Manekene nalik sajber drvosečama Dan i Dean obukli su u mešavinu prirodnih materijala sa jasnom idejom da zimu učine koliko udobnom toliko i glamuroznom. Šubare i kape od krzna doživele su pravi povratak u seriji zanimljivih modela i često predimenzioniranih veličina, kao i preveliki šalovi, beskompromisni u boji i šari.

Ako je verovati Neilu Baretu, zima 2005. bila je mračna i hladna, pa je i odeća koju je dizajnirao bila spremna za ledeni vetar i istraživanje Antarktika. Kapuljača je neizostavna, uvezana na bezbroj načina i često postavljena krznom, baš kao i kape, a teške, zaobljene čizme nastavljaju se u štitnike slične onima koje nose planinari.

Za svoju poslednju prezentaciju muške linije pod brendom „Guči“ Tom Ford osmislio je muškarca kome nisu potrebni saveti o odevanju. Njegova muževnost nije diskutabilna, iako vlada detaljima i ne boji se da okolini prikaže svoju superiornu estetiku. Idealna zimska kombinacija za Toma Forda je sako preko rolke ispod tanjeg džempera sa „V“ izrezom. Sledbenike Fordovog stila ove sezone nije bilo teško prepoznati – po njima je leptir mašna za veče potpuno nokautirala kravatu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.