U trendu

Pošumljavanjem u Kini dobijeno 2,67 miliona hektara novih šuma i travnjaka

U Kini je pošumljeno i posađena je trava na 40 miliona mu (2,67 miliona hektara) u poslednjih 12 meseci u okviru glavnog programa ozelenjavanja, pokazali su zvanični podaci, prenosi Sinhua.

Nacionalna uprava za šumarstvo i travnjake saopštila je prošle nedelje da je u okviru Programa zaštite šumskih pojasa na području tri severa (TSFP) od juna 2023. počela izgradnja ukupno 56 projekata, uključujući projekte na dva psekovita područja, Hunšandake i Maovusu.

Kina je među zemljama sa najvećom dezertifikacijom, a njene pustinje se uglavnom nalaze na severozapadu, severu i severoistoku Kine – što se naziva „tri severa“.

TSFP, najveći svetski program pošumljavanja koji je pokrenut 1978. i koji bi trebalo da bude završen do 2050. godine, ima za cilj rehabilitaciju i ozelenjavanje zemljišta sklonog pustinjama i pustinjskih terena na području „tri-severa“.

U junu 2023. Kina je predložila da se TSFP pretvori u potpuno funkcionalan i nesalomiv „zeleni Veliki zid“ i ekološku bezbednosnu barijeru u severnoj Kini.

Administracija je saopštila da je pojačala političku podršku za program u proteklih 12 meseci, merama za organizovanje izdavanja specijalnih trezorskih obveznica, obezbeđenje posebnih subvencija, garantovanje korišćenja vode i poboljšanje finansijskih usluga. Više energije je takođe usmereno na tehnološke inovacije koje se bave uskim grlom u borbi protiv dezertifikacije.

U budućnosti će se preduzeti solidniji napori da se osigura stabilno snabdevanje sadnicama i semenom trave, promoviše fotonaponska kontrola peska i drugi novi modeli i ojačaju inovacije u srodnim tehnologijama, navela je administracija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.