U trendu

Potencijalno opasan asteroid uskoro ulazi u Zemljinu orbitu

Kako navodi Američka svemirska agencija Nasa, ogromna, svemirska stena će ući u Zemljinu orbitu 11. decembra 2021. godine.

Asteroid u obliku jajeta nazvan „4660 Nereus“, dugačak 330 metara, će ući u Zemljinu orbitu brzinom od 23.700 kilometara na čas, u subotu, 11. decembra.

Očekuje se da će asteroid proći na dovoljnoj udaljenosti pored Zemlje, ali će nam i dalje biti bliže nego što je bio pre 20 godina.

Nerej – morski bog, najstariji sin boga mora Ponta i boginje Zemlje Geje – biće udaljen otprilike 3,86 miliona kilometara, što je oko 10 puta više od udaljenosti između Zemlje i Meseca.

Ovo za neupućene može da zvuči kao veoma velika razdaljina, ali prema kosmičkim standardima, to je na korak od naše planete, prenose mediji.

Nasa označava svaki svemirski objekat koji se nalazi u krugu od 193 miliona kilometara od Zemlje kao „objekat u blizini Zemlje“, a svaki objekat koji se brzo kreće unutar sedam i po miliona kilometara, kao „potencijalno opasan“.

Jednom označeni objekat, astronomi pažljivo prate, tražeći bilo kakvo odstupanje od njihove predviđene putanje, koje bi ih moglo dovesti na kurs Zemljine putanje i eventualnog sudara.

Po predviđanjima Nase, Nerej će se sledeći put približiti Zemlji 2. marta 2031, zatim novembra 2050. i 14. februara 2060. godine, kada bi nam mogao prići na gotovo 1,2 miliona kilometara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)