Potomci Romanova i Karađorđevića zajedno nakog jednog veka

Prvi put nakon jednog veka u nekadašnjem Petrogradu, danas Sankt Peterburgu, sreli su se potomci kraljevskih porodica Rusije i Srbije, Romanov i Karađorđević, na humanitarnoj izložbi „Kosovo i Metohija, pod okriljem anđela”.

U ime porodice Romanov izložbi je prisustvovala kneginja Olga Kulikovskaja Romanov, a u ime porodice Karađorđević princ Đorđe koji je nakon promocije kneginji uručio specijalni primerak kapitalnog izdanja „Rasijsko iskustvo“, jedinstvene knjige optočene zlatom, a posvećene ruskom i srpskom slikarstvu XX i XXI veka koja predstavlja zajedničko izdanje Kraljevskog reda vitezova, ruskog Fonda “Vozroždenije” i “Moscow Media Group”.

Princ Đorđe, koji je pokrovielj i osnivač Kraljevskog reda vitezova, je tom prilikom rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo da su porodice Romanov i Karađorđević povezane rodbinskim vezama i, kako je rekao, bratskom ljubavlju dva naroda.

Zahvalivši, kneginja Olga je rekla da „Srbija i Rusija razvijaju kulturnu saradnju kroz ovako vredne projekte“, saopštila je Informativna služba Kraljevskog reda vitezova.

Inače, događaj su organizovali Kraljevski red vitezova, Grad Petrograd i Muzej-Dvorac na Jelagin ostrvu, a uz podršku Gubernatora Petrograda Georgija Sergejeviča Poltavčenka, Fonda Sv.Vasilije Veliki, Ambasade Srbije u Rusiji i Kluba Pravoslavnih Privrednika.

Humanitrna izložba/forum „Kosovo i Metohija, pod okriljem anđela“, otvorena je 11. decembra u letnjem dvorcu Cara Aleksandra I Romanova, na Jelagin ostrvu u Petrogradu, a traje do 25. decembra 2015.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike