U trendu

Povezuje se i sa horoskopskim znakom: Vaša omiljena boja nepogrešivo vas definiše

Postoji mnogo načina da se tumači omiljena boja i njeno značenje i često se one povezuju sa raznim elementima iz prirode, psihološkim uticajima, sa brojevima, astrološkim znacima, pa i sa čakrama.

Dajemo vam listu najčešćih boja koje ljudi biraju i njihovo značenje.

Crvena
U sebi nosi poruku strasti, snage, pokreta, uzbuđenja, zadovoljavanja onih primarnih nagona, poziva na akciju, hrabrost, odlučnost, sjaj, uživanje, ljubav.

Ima moć da momentalno usmerava pažnju na odgovarajući objekat. Povezuje se sa planetom Mars, horoskopski znak koji joj odgovara je Ovan.

Žuta
U sebi nosi poruku kreativnosti, zaštite, optimizma, jasnoće kako misli tako i akcija. Svemu daje (uglavnom) pozitivnu konotaciju, podstiče unutrašnju viziju, jača samopouzdanje i omogućava lakšu komunikaciju.

Spada u red psihološki najstimulativnijih boja, ubrzava metabolizam, povećava koncentraciju, ali kada je prenaglašena može ukazati i na ljubomoru, kukavičluk, preteranu opreznost. Povezuje se sa Suncem, horoskopski znak koji joj odgovara je Lav.

Plava
U sebi nosi poruku otvorenog prostora, nesputanosti, slobode, imaginacije, inspiracije i senzitivnosti.

Pomaže nam da pronađemo savršeni balans i da lakše iskažemo svoje talente.

Za razliku od crvene koja ubrzava rad srca i disanje, plava boja izaziva lučenje smirujućih supstanci u telu.

Kada je prenaglašena može ukazati na hladnoću, ravnodušnost, pa i depresiju. Povezuje se sa planetom Jupiter, horoskopski znak koji joj odgovara je Strelac.

Narandžasta
Nastaje mešanjem crvene i žute, i samim tim predstavlja spoj agresije i kreativnosti.

Odiše harmonijom, inteligencijom, oduševljenjem, zadovoljstvom, poziva na druženje i tradicionalno se povezuje sa dobrim zdravljem.

Odgovarajuća doza narandžaste stimuliše razmišljanje, razgovor, zabavu, dok njena prenaglašenost asocira na neukus.

Pojačava apetit ali i aktivnost, kako mentalnu tako i fizičku. Povezuje se sa planetom Merkur, od horoskopskih znakova joj odgovaraju Blizanci.

Zelena
Nastaje mešanjem plave i žute, ukazuje na mladost, sentimentalnost, prirodu, izobilje, plodnost. Ima moć da opušta i umiruje, a u njoj vidimo sliku svake aktivnosti koja donosi prosperitet, balans, sigurnost i stabilnost.

Tradicionalno je povezana sa prihodima, odnosno novcem. Kako je reč o takozvanoj najmirnijoj boji koja odgovara svakom ljudskom oku, tako u njoj vidimo i savršen balans, svežinu, ali i dobro zdravlje.

Okrepljuje, pomaže dobrom varenju i smanjuje stomačne tegobe. Prenaglašena može da ukaže na zavist, ljubomoru, neiskustvo.

Povezuje se sa planetom Venerom, od horoskopskih znakova joj odgovaraju Bik i Vaga.

Tamno plava
Ona teži da prodre u najskrivenije kutke emocija, označava nesmetan protok, ima dobru moć da ubedi, naglasi, i na kraju donese najmudriju odluku.

Predstavlja znanje, moć, integritet i ozbiljnost. Pomaže da lakše razumemo svoje potrebe, izuzetno efikasna u meditaciji.

Povezuje se sa planetama Saturn i Neptun, horoskopski znaci koji joj odgovaraju su Jarac i Ribe.

Ljubičasta
Iako se radi o boji koja se retko može naći u prirodi, ljubičasta se tradicionalno povezuje sa izuzetno poželjnim osobinama, pa ne čudi što se za nju često kaže da je “kraljevska boja”.

Označava moć, luksuz, nezavisnost, kreativnost, dostojanstvo, čast i mudrost.

S druge strane, ona odiše otmenošću i prefinjenošću, poziva na maštu i misticizam.

Ipak, oprezno sa ovom bojom! Previše ljubičaste može dovesti do neraspoloženja i neumerenosti.

Odgovaraju joj planete Mesec i Uran, od horoskopsih znakova Rak i Vodolija.

Bela
Direktna asocijacija na sneg, čistotu i nevinost. Ona je idealna za mešanje sa svim ostalim bojama, a simbol je jasnoće, jednostavnosti, blagosti, savršenstva i prosvetljenja.

Tradicionalno je povezana sa profesionalizmom i poslovnošću, ali može da ukaže i na sterilnost, hladnoću, krhkost, izolaciju.

Dobro je poznato da ljudskom oku previše bele ne odgovara jer svojom blještavošću može prouzrokovati glavobolju, pa i slepilo.

Odgovarajuće planete su Merkur i Mesec, horoskopski znak Devica.

Crna
Za neke je ona simbol tuge, za neke simbol elegancije, nekima je omiljena jer vizualno smanjuje i čini da izgledamo mršavije i vitkije.

Radi se o jednoj od najpopularnijih boja koja ukazuje na formalnost, autoritet, prestiž, moć, ozbiljnost.

S druge strane, previše crne ukazuje na strah od nepoznatog, misteriju, tugu, nezadovoljstvo, opasnost pa i smrt.

Povezana je sa planetama Saturn i Pluton, od horoskopskih znakova joj odgovaraju Jarac i Škorpija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.