U trendu

Požalila se sluškinjama: Na Titaniku sam izgubila najlepše haljine

Čamac za spašavanje koji su kasnije tabloidi nazvali „brod bogataša“ bio je jedini koji se nije vratio da pokuša da spasi putnike koji su plutali u ledenoj vodi. On je bio prvi spušten a u tom čamcu bila je i modna dizajnerka Lejsi Daf-Gordon sa svojim suprugom i sluškinjom Laurom.

Dok je gledala kako Titanik tone, požalila se svojoj sluškinji kako su ‘sve njene prelepe haljine zauvek nestale’. Taj komentar je iznervirao mornara koji je upravljao brodom pa joj je drsko odgovorio da su oni izgubili sve, a da ona žali za odećom. Ser Kozmo Daf- Gordon tada je ponudio mornarima koji su bili u njihovom čamcu da plati nadoknadu dok ne dobiju novo zaposlenje.

Kad su se iskrcali na Karpatiju, brod koji je prihvatio preživele sa Titanika, ser Kozmo je podelio čekove s novcem. To su svi vidjeli, a tabloidi su danima brujali o tome kako su samo supružnici Daf- Gordon uspeli da prežive. Pojavila se čak i priča da se Kozmo ukrcao u čamac za spašavanje prerušen u ženu.

Nakon potonuća Titanika sprovedena je istraga, a jedini putnici koji su bili pozvani da svedoče bili su bračni par Daf- Gordon. Sudnica je bila puna pripadnika njujorškog visokog društva koji su u znak podrške nosili modne kreacije Lejdi Daf-Gordon Ipak, javnost nije zaboravila na njih i njihov ‘ brod bogataša’.

– Prema onome kako su se prema nama ponašali u Engleskoj kada smo se vratili, ispada da nije ni trebalo da uopšte preživimo. Sramota! –  napisala je Lejdi Daf-Gordon u pismu prijateljici dva meseca posle tragedije Titanika.

Rođena kao Lusi Kristijana Saterlend 1863. godine u Londonu, prvi put se udala sa samo 18 godina, ali brak sa Džejmsom Valasom, u kojem je rođeno jedno dete neslavno je završio. Njen suprug bio je alkoholičar koji je varao gde god je stigao. Lusi se razvela i započela svoj biznis.

Talentovana i vredna krojačica svoj salon je nazvala jednostavno „Kod Lusil“. Dizajnirala je modernu, luksuznu, ali udobnu odeću ali i donji veš, koji je bilo prilično slobodan za to vreme. Vrlo brzo je shvatila da je poslu potrebna reklama tako da je među prvima koristila poznate osobe u svrhu svoje promocije. Kod nje se odevala aristokracija i tadašnje najveće pozorišne zvezde. Koristila je i seksepil pa su se neki njini kompleti nazivali ‘Klimaks’ ili ‘Vrt ljubavi’.

Njen salon je bio mesto gde su bogataši kupovali u miru i tišini i bila im je garantovana potpuna privatnost. Sa 37 godina Lusi se udaje za godinu dana starijeg škotskog plemića Ser Kozma Daf-Gordona. Njen biznis raste i širi se a njene kreacije pojavljuju se u modnim časopisima širom sveta. Supružnici uskoro otvaraju modnu kuću u Njujorku i Čikagu kao i u Parizu, a Lusi dizajnira odeću za sve najveće zvezde Holivuda pre Prvog svetskog rata.

U Njujork su krenuli sa Titanikom kako bi rešili problem koji su imali u prodavnici. Lusi je bila skeptična prema Titaniku. Bio je novi, netestirani brod i nije zapravo uopšte htela da ide sa njim. Ipak bio je brz, a ona je htela što pre da stigne u Ameriku. Kad je ušla u Titanik, oduševila se njegovim luksuzom i lepotom.

– Nikad nisam sanjala da ću ploviti u ovakvom luksuzu. Sve na ovom brodu je očaravajuće. Mislila sam da će ovo biti jedno od najlepših putovanja u životu. A onda se, ležeći u krevetu, odjednom čula strašna buka, kao da su se ogromne kugle po brodu počele da se valjaju – ispričala je Lusi.

Nakon svega što im se dogodilo posle potonuća nisu se nikad oporavili. Pogotovo ser Kozmo, koga je dok kraja života pratila loša reputacija. Lusini modeli počeli su pomalo da gube na popularnosti nakon Prvog svetskog rata pa su bili prisiljeni da zatvore sve svoje prodavnice. Bankrotirali su 1933. godine. Dve godine kasnije Lusi Daf-Gordon umrla je od raka dojke, prenosi 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.