U trendu

Pra-pra-skije

Pre osam decenija skijanje je bilo rezervisano samo za malobrojne ljubitelje ovog zimskog sporta, a samo nekoliko hotela u alpskim centrima pokušavalo je da radi i zimi, u periodu koji se u to vreme smatrao potpuno vansezonskim. Poslednjih decenija, međutim, skijanje je postalo jedna od najpopularnijih aktivnosti u ledenim danima, a procenjuje se da u moderno doba više od 40 miliona ljudi svake sezone odlazi na skijanje u neki od mnogobrojnih zimskih skijaških centara širom sveta.

Skijanje je, prema procenama stručnjaka, jedan od najstarijih zimskih sportova, a pretpostavlja se da su prve skije, po izgledu potpuno drugačije od današnjih, nastale još u kameno doba. U pećinama su sačuvane slike mnogobrojnih lovaca koji odlaze u potragu za plenom u odeći od krzna i sa čudnim napravama na nogama – pretečama današnjih skija. Naravno, ove praskije olakšavale su čoveku da dođe do hrane po velikom snegu, a ne da uživa u vožnji niz planinu.

Oko hiljadite godine naše ere vikinzi su, prema nekim sačuvanim podacima, bili pravi majstori skijanja, a oko osamsto godina kasnije Danac Knut Lim zabeležio je prilikom putovanja kroz Norvešku da je video mališane kako se zabavljaju i takmiče na skijama.

Norveška je, prema nekim podacima, zemlja iz koje se ovaj sport kasnije proširio na ceo Stari kontinent, a zatim i u ostale delove sveta. Prve skije koje su Norvežani koristili bile su drvene i šire od današnjih, a štapovi su takođe bili izdeljani od drveta. Skije su mazane raznim mastima kako bi prilikom vožnje omogućavale što veću brzinu. Tehnika skijanja usavršavana je godinama, a oni najveštiji mogli su da se za svega nekoliko minuta u vratolomnoj vožnji spuste sa vrha u podnožje planine.

Skije su vekovima izrađivane ručno, a prva fabrika koja je proizvodila ovu vrstu zimske opreme počela je da radi u Norveškoj 1886. godine. U to vreme počeli su da se osnivaju i skijaški klubovi – prvo u Norveškoj, a zatim u Švedskoj i ostalim evropskim zemljama, pa ovaj sport polako postaje svetski priznat. U decenijama koje su usledile drvene skije zamenila je oprema pravljena od drugih, modernih materijala, a poslednjih decenija njihova izrada usavršena je do najsitnijih detalja kako bi one bile što bolje i brže. Ipak, skijanje je i danas prilično skup sport, pa samim tim ostaje privilegija onih imućnijih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.