U trendu

Prašumska lepotica

Tilandsija je biljka koja uspeva u tolim i vlažnim predelima, a hranljive materije uzima preko lista iz vazduha. Ipak, može da se gaji i u kućnim uslovima.

Tilandsija se ubraja u najpoznatije biljne vrste Južne i Srednje Amerike. Kao i druge biljke koje žive u krošnjama drveća u vlažnim tropskim prašumama, i ona ima slabo razvijen korenov sistem, čiji je prvenstveni zadatak da je negde pričvrsti. Uski dugi listovi crpe vlagu i hranljive elemente iz vazduha. Ukoliko se uzgaja u zatvorenom prostoru, treba joj pružiti uslove nalik onima koje ima u prirodnom staništu.

Ova biljka se ne sadi u saksiju. Pošto se hrani putem lišća, najbolje uspeva kada se učvrsti za kamen ili okači na stablo vinove loze. Može da se gaji u prozoru, stakleniku ili na terasi. Leti je poželjno da se orošava sobnom prskalicom ustajalom vodom ili kišnicom dva puta nedeljno, a jednom mesečno na isti način prihranjuje se blagim rastvorom tekućeg đubriva, odnosno, sredstvom za prihranu lisnatih biljaka. Zimi je dovoljno da se prska na deset dana.

Pored vlage, neophodno je obezbediti joj i optimalnu temperaturu za prezimljavanje, a najpogodnija je od 15 do 18 stepeni Celzijusovih. U doba cvetanja iz sredine bujne lisne rozete prvo raste klasasti deo – cvet, a u zavisnosti od vrste, on može da bude zelene, purpurnoružičaste, žute ili crvene boje.

U nizijskim predelima tropskog i suptropskog podneblja najviše se sreću zelene, a u sušnim planinskim oblastima sive i srebrne tilandsije. Razmnožavaju se tako što se razdele čuperci. Od svake mlade biljke može da se napravi vrlo lep i atraktivan aranžman koji će ukrasiti vaš životni prostor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar