Prava pretnja: Veliki asteroid upravo tutnji pored Zemlje – vratiće se ponovo (video)

Asteroid promera oko jednog kilometra upravo se jako približio našoj planeti i  juri pokraj Zemlje. Najmanja udaljenost na kojoj će nam biti je 5,6 miliona kilometara pa ne predstavlja ozbiljnu pretnju za planetu.

Ipak, zbog njegove veličine NASA ga pomno prati.

– Ako asteroid promera većeg od 25 metara, ali dosta manjeg od kilometra udari u Zemlju, šteta bi bila lokalna, odnosno bila bi samo na tom području gde je asteroid udario. Verujemo da sve veće od toga može imati posledice na celi svijet – rekli su u NASA-i. Tako je moguće i da asteroid ovakve veličine pobije milione ljudi.

Asteroid 2002 PZ39 kreće se brzinom od 57,240 km/h, a iako će proći na sigurnih 5,6 miliona kilometara, u astronomskim odnosima to je izuzetno mala udaljenost.

Potencijalna pretnja od udara asteroida predstavljena je i u jedinstvenom izveštaju Bele kuće pre dve godine, kao i u američkoj Nacionalnoj strategiji za pripremu na svemirske objekte u blizini Zemlje. Akcijskim planom tog dokumenta se navodi da bi predmeti dugački oko jedan kilometar „mogli prouzrokovati štete širom sveta“.

U izveštaju se podseća kako naučnici smatraju da je asteroid veličine oko 10 kilometara svojim fatalnim udarom pre 66 miliona godina prouzrokovao, između ostaloga, i izumiranje dinosaurusa.

Procene su da je ova gromada velika 990 x 440 metara, a u kategoriju potencijalno opasnih ušao je jer će kraj nas proći na udaljenosti manjoj od 0,05 au (astronomskih jedinica) i promer mu je veći od 150 metara. Inače, takvi udari potencijalno opasnih asteroida dogode se jednom u 10.000 godina.

Ovaj asteroid, koji je otkriven 2002. godine, sledeći put će nam se na približno istu udaljenost približiti 2064. godine, dok će 2091. godine biti udaljen samo dva miliona kilometra od Zemlje.

Zanimljivo je da će ovaj asteroid proći kraj Zemlje na isti dan kada je 2013. oko 09:20 po lokalnom vremenu asteroid uleteo u Zemljinu atmosferu nad srednjom Rusijom brzinom od oko 64.800 km/h. Asteroid je pritom postao sjajni bolid i bio je vidljiv nad južnim Uralom i susednim regionima. Sjaj bolida bio je toliki da je nadjačao jutarnje Sunce, bacao je jasne senke, a svedoci preleta osetili su i intezivnu toplotu vatrene kugle.

Asteroid je eksplodirao iznad Čeljabinske oblasti, na visini između 15 i 25 km, s tim da je najverovatnija visina eksplozije oko 23,3 km.

Eksplozija je bila popraćena bljeskom, kišom meteorita i jakim udarnim talasom. Atmosfera je upila većinu kinetičke energije, koja je iznosila oko 1,8 PJ (~ 440 kT TNT-a), oko 20-30 puta jače od eksplozija nuklearnih bombi na Hirošimom i Nagasakijem.

Udarni val koji je usledio minut nakon eksplozije oštetio je prozore na mnogobrojnim zgradama i srušio nestabilne krovove, a krhotine uzrokovane razbijenim prozorima ozledile su 1.491 osobu. Ukupno je oštećeno 7.200 građevina u šest okolih gradova, od čega najviše u Čeljabinsku.

Čeljabinski meteor je verovatno najveće telo koje je pogodilo Zemlju nakon Tungunske eksplozije, i jedini je meteor za koji je poznato da je povredio ovako veliki broj ljudi, a tek godinu dana kasnije astronomi su otkrili da se taj asteroid pre dolaska do Zemlje sudario u svemiru s drugim asteroidom. Naučnici veruju da je do sudara dva asteroida došlo pre 290 miliona godina.

– Taj udar možda je odvojio asteroid iz Čeljabinska i poslao ga na Zemlju – rekao je tada voditelj istraživanja Shin Ozawa s Tohoku sveučilišta u Japanu u radu objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.