Pravi klovn

U svetu riba postoje prava čuda. Tako šarena riba klovn, koja potiče iz tropskih voda, ima sposobnost da menja pol. Čas je žensko, a čas može da se pretvori u muško. Kako i zašto to radi, videćemo.

Američki zoolog Piter Baston, sa Univerziteta Kornel u Njujorku, proučavao je u akvarijumu predstavnike ribica vrste Amphiprion percula, poznatije pod nazivom – ribe klovnovi. Pri tom je otkrio da se u svakoj grupi nalazi jedan par koji se pari i četiri ribe koje u tome ne učestvuju. Naime, na vrhu društvene lestvice kod ovih riba nalazi se najveća riba, a to je ženka koja se pari. Odmah iza nje, druga po veličini, jeste mužjak koji takođe učestvuje u parenju. Zatim slede, u skladu sa svojom veličinom, ostale ribe koje se ne pare. Piter Baston je uočio da će, kada iz jata odvoji ženku sa vrha lestvice, mužjak koji učestvuje u parenju promeniti pol, brzo narasti i tako postati ženka za parenje. Ta promena uzrokuje lančanu reakciju i kod ostalih riba.

Najveća riba koja do tada nije učestvovala u parenju postaje mužjak za parenje, a sve ostale ribe narastu i promene položaj na lestvici. Ova vrsta ribice, koju ljubitelji akvarijuma vole zbog narandžastih i belih pruga, ima neverovatnu i zadivljujuću sposobnost promene pola i veličine tela kako bi se osigurao sklad u jatu. Još jedan neverovatni dar majke prirode.

Strategija sprečavanja sukoba iznenađujući je pomak s obzirom na uobičajeno pregrupisavanje koje koriste mnoge životinje. Zadržavanjem telesne veličine za određivanje položaja na lestvici može se sprečiti obračun u grupi, jer podređeni ne postaju pretnja nadređenima.

Riba klovn zaista ima neverovatne sposobnosti. Pravi je dragulj među akvaristima, zahvaljujući ne samo ovoj retkoj osobini već i svojim prelepim bojama i izgledu. Ime klovn joj sa pravom i pristaje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.