Pravila o šeširima

Ako je verovati arbitrima stila, modni detalj nastupajuće sezone, onaj bez koga bi vam željena titula modernog muškarca sigurno izmakla, nosi se baš na glavi. Da li je to kapa, kačket ili šešir – odlučite sami.

Recimo da klasični muški šešir danas nije tako čest izbor. Zanimljivo je da se ne tako davno, na prelazu iz 19. u 20. vek, upravo on smatrao simbolom zrelosti koliko i pitanjem dobre lične higijene. Između ostalog, šešir je tada bio i neophodna zaštita od industrijske prašine. Zato ne čudi da su postojala i vrlo precizna, moglo bi se reći kruta, pravila dobrog ponašanja u vezi s nošenjem šešira. Iako ih je moderno doba relativizovalo i učinilo arhaičnim, nije loše biti upoznat s njima, a u određenim situacijama i danas bismo se mogli pozvati na njih.

Blago podići šešir bio je opšte prihvaćen gest pristojnosti pri susretu s damom, kao i u situacijama u kojima nekoga verbalno pozdravljate. Smatra se da ovaj gest kao i, na primer, vojno salutiranje, dolazi od srednjovekovnih vitezova, koji su u znak prijateljskih namera podizali vizire šlemova.

Šešir bi ipak trebalo skinuti u zatvorenim prostorijama, ali se od vas ne očekuje da to učinite ukoliko one imaju javnu namenu, recimo, u raznim prolazima, lobijima, čak i liftovima. Dakle, odlučite sami da li ćete ga skinuti u liftu, ali pazite – dileme ne sme biti ukoliko je prisutna neka dama. Šešir na glavi ne bi se smatrao pristojnim ni pri intoniranju himne, podizanju zastave, venčanju na otvorenom, sahrani, raznim pomenima, kao i fotografisanju. Kada se skine, šešir se drži u rukama tako da bude vidljiva samo njegova spoljašnja strana.

Možda se pitate odakle različita pravila koja se tiču ženskih i muških šešira? Odgovor leži pre svega u njihovom dizajnu. Muški šešir je vrlo jednostavan i lako ga je skinuti, što ne važi za ženske šešire, zbog različitih detalja kao što su trake, mašne i cveće, kao i šnale kojima se često pričvršćuju. Damin pokušaj da skine šešir mogao bi da pokvari i njenu frizuru. Svojoj lepšoj polovini ukažite na pravilo pristojnosti koje je nalagalo da se šešir širokog oboda ne nosi nakon pet posle podne, jer se to smatralo nepotrebnim nakon zalaska sunca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.