U trendu

Pravo na vrh

Odlutajte do bistrih planinskih jezera, prostranih šuma, do brojnih ski-centara u blizini snegom pokrivenih vrhova, a leti do čarobnih predela prekrivenih voćnjacima. Sve to naći ćete u Valiju, u zapadnom, „francuskom“, delu Švajcarske. Neponovljivi pejzaži naizmenično se menjaju duž toka reke Ron.
Da li ste znali da u Gornjem Valiju postoji duga tradicija uzgajanja šafrana? Prema predanju, u 14. veku jedan vojnik doneo je u malo planinsko selo Mund šafran iz Španije. Iako je „crveno zlato“ našlo idealnu klimu na 1.200 metara nadmorske visine, baš kao u svojoj postojbini, na Himalajima, godišnje se ubere samo tri kilograma šafrana. Ipak, to je samo deo onoga što ovaj kraj ima da ponudi. Tu su i mirisna variva i kobasice, kao i ukusni kiš s povrćem. Uopšte ne čudi što i nakon napornog skijanja i penjanja po planinama svi turisti završe u restoranima. Švajcarska kuhinja ne može se zamisliti bez sira. Od svih vrsta najbolji je reklet. Nekada poznat samo u visokim planinskim regijama, danas je osvojio i predle van Alpa, a može se naći u više varijanti.
Na čarobnim pistama pokrivenim snegom zadovoljstvo je dvostuko, i to ne samo za decu. Brojni vrhovi pozivaju vas na spuštanje po snežnim padinama. A može se naći i neki bernardinac da pazi da najmlađi skijaši stignu zdravi do podnožja. U poznatom zimskom i banjskom centru s hotelom „Bristol“ pružaju vam se čarobne mogućnosti. Da od mleka nastane pikantni reklet sir potrebne su samo vešte ruke majstora. U muzeju Colombire možete pratiti proces dobijanja alpskog sira. „Valijski tanjir“ je pravi delikates ovih krajeva. Na drvenoj kuhinjskoj dasci služe se kobasica, sušena govedina, slanina i sir.
Švajcarska nam nudi više od planinskih vrhova i skijaških centara. Zato, posetite Vali i uverite se i sami.