Pravoslavni kamp za vojnu obuku dece – Ko tebe kamenom, ti njega…?

Društvene mreže juče i danas preplavljene su fotografijama i video snimcima, kao i brojnim, često suprotstavljenim komentarima o kampu za obuku dece koji se već dve godine održava na Kučajskim planinama, a pod pokroviteljstvom nepriznate „Srpske istinski pravoslavne Crkve“ (SIPC).

„Svetolazarev pravoslavni omladinski kamp“ na letnju obuku i druženje prima dečake i devojčice uzrasta od 10 do 18 godina (mada smo na snimku i fotografijama videli i mlađu decu), i, osim standardnih aktivnosti, karakterističnih za gotovo sve omladinske i izviđačke kampove u svetu, poput podizanja zastave, pevanja himne, svakodnevne fiskulture, alpinističkih i sličnih „akcija“ koje obuhvataju obuku za preživljavanje u prirodi, u boravak koji košta od 30 do 50 evra uključene su i dve aktivnosti koje su posebno privukle pažnju i izazvale komentare: svakodnevna, stalna molitva uz obuku za korišćenje naoružanja.

Treba li napomenuti da su deca uglavnom obučena u maskirnu garderobu?

Foto: Facebook

Sa zvaničnog sajta kampa prenosimo deo izveštaja koji se tiče obuke za korišćenje oružja:

Naravno, u programu SPOK-a je bilo i već tradicionalno Airsoft streljaštvo iz SPOK-ovog arsenala Airsoft replika na kojima bi pozavideo čak i neki Airsoft klub. Lazarevci su držali u rukama i pucali iz njih replike automatskih pušaka: Ruske – AK47 (poznatije kao Kalašnjikov), američke M4 i švajcarske SIG556. „

Veoma brzo, fotografije sa ovog desetodnevnog kampa osvanule su i u medijima, uz naslove koji počinju sa „SKANDALOZNO“, a komentari na društvenim mrežama kreću se od „Jezivo“, „Zabraniti teroristički kamp, roditelje krivično goniti“, „Ziloti i ekstremisti prave nove Talibane u Srbiji“ do „I mi smo nekada imali obuku iz Odbrane i zaštite i u školi pucali iz pušaka“.

Tim povodom oglasili su se i analitičari:

– Ova priča je poražavajuća. Jedna verska grupa, ma koja ona bila, ne sme na ovaj način da zloupotrebljava decu. Ovo je ništa drugo do zloupotreba maloletnika i njihovih verskih osećanja. To je kršenje i zakona i morala, i to je nedopustivo. Ne smeju se na takav način koristiti i stvarati versko-militantne organizacije. Čudno je da lokalne vlasti nisu odreagovale na militaristički kamp – kaže Živica Tucić, verski analitičar.
Tucić smatra da bi se u bilo kojoj evropskoj zemlji ovo smatralo verskim ekstremizmom.
– Dete treba učiti samoodbrani, ali ne tako što će mu se dati puška, pa makar ona ne bila prava – kaže Tucić, napominjući da Ministarstvo unutrašnjih poslova i organizacije za zaštitu prava deteta po dužnosti moraju da provere detalje kampa.

SIPC je naziv za nekanonsku i nepriznatu pravoslavnu crkvu koja od 1995. deluje u Srbiji. Oni su pravoslavni fundamentalisti kojima je glavna ideologija antiekumenizam protiv katolika, ali i prekid svih kontakata s drugim hrišćanima. Smatraju i da je pravoslavna crkva pala u jeres. Prvi čovek SPIC-a je Nemanja Stanković, poznatiji kao episkop Akakije.

– Izviđači pucaju iz vazdušnih pušaka. Ako se gleda zlim očima, onda to neko može da protumači negativno. Ovo nije samo verski kamp već i patriotsko-crkveni i mi učimo omladinu na odbranu otadžbine i naroda sada kada je vojska ukinuta. Obaveza je odbrana svoje države i naroda. Ovo je letnji kamp koji traje samo deset dana, a ne tokom cele godine. Roditelji sami šalju decu – kaže za „Blic“ episkop SPIC-a Akakije.

Foto: Svetolazarev kamp – Google Plus

Žustra polemika o ovoj temi razvila se i na našem FORUMU, raspravu možete videti i u njoj učestvovati u sekciji Religija, što nas je i navelo da, objektivno, hladne glave, uz navođenje samo činjenica i bez bombastičnih naslova, prenesemo ovu priču i upitamo vas za mišljenje o njoj.

Prenosimo vam i video nastao tokom održavanja ovog kampa i očekujemo vaše komentare:

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.