U trendu

Pravoslavni kamp za vojnu obuku dece – Ko tebe kamenom, ti njega…?

Društvene mreže juče i danas preplavljene su fotografijama i video snimcima, kao i brojnim, često suprotstavljenim komentarima o kampu za obuku dece koji se već dve godine održava na Kučajskim planinama, a pod pokroviteljstvom nepriznate „Srpske istinski pravoslavne Crkve“ (SIPC).

„Svetolazarev pravoslavni omladinski kamp“ na letnju obuku i druženje prima dečake i devojčice uzrasta od 10 do 18 godina (mada smo na snimku i fotografijama videli i mlađu decu), i, osim standardnih aktivnosti, karakterističnih za gotovo sve omladinske i izviđačke kampove u svetu, poput podizanja zastave, pevanja himne, svakodnevne fiskulture, alpinističkih i sličnih „akcija“ koje obuhvataju obuku za preživljavanje u prirodi, u boravak koji košta od 30 do 50 evra uključene su i dve aktivnosti koje su posebno privukle pažnju i izazvale komentare: svakodnevna, stalna molitva uz obuku za korišćenje naoružanja.

Treba li napomenuti da su deca uglavnom obučena u maskirnu garderobu?

Foto: Facebook

Sa zvaničnog sajta kampa prenosimo deo izveštaja koji se tiče obuke za korišćenje oružja:

Naravno, u programu SPOK-a je bilo i već tradicionalno Airsoft streljaštvo iz SPOK-ovog arsenala Airsoft replika na kojima bi pozavideo čak i neki Airsoft klub. Lazarevci su držali u rukama i pucali iz njih replike automatskih pušaka: Ruske – AK47 (poznatije kao Kalašnjikov), američke M4 i švajcarske SIG556. „

Veoma brzo, fotografije sa ovog desetodnevnog kampa osvanule su i u medijima, uz naslove koji počinju sa „SKANDALOZNO“, a komentari na društvenim mrežama kreću se od „Jezivo“, „Zabraniti teroristički kamp, roditelje krivično goniti“, „Ziloti i ekstremisti prave nove Talibane u Srbiji“ do „I mi smo nekada imali obuku iz Odbrane i zaštite i u školi pucali iz pušaka“.

Tim povodom oglasili su se i analitičari:

– Ova priča je poražavajuća. Jedna verska grupa, ma koja ona bila, ne sme na ovaj način da zloupotrebljava decu. Ovo je ništa drugo do zloupotreba maloletnika i njihovih verskih osećanja. To je kršenje i zakona i morala, i to je nedopustivo. Ne smeju se na takav način koristiti i stvarati versko-militantne organizacije. Čudno je da lokalne vlasti nisu odreagovale na militaristički kamp – kaže Živica Tucić, verski analitičar.
Tucić smatra da bi se u bilo kojoj evropskoj zemlji ovo smatralo verskim ekstremizmom.
– Dete treba učiti samoodbrani, ali ne tako što će mu se dati puška, pa makar ona ne bila prava – kaže Tucić, napominjući da Ministarstvo unutrašnjih poslova i organizacije za zaštitu prava deteta po dužnosti moraju da provere detalje kampa.

SIPC je naziv za nekanonsku i nepriznatu pravoslavnu crkvu koja od 1995. deluje u Srbiji. Oni su pravoslavni fundamentalisti kojima je glavna ideologija antiekumenizam protiv katolika, ali i prekid svih kontakata s drugim hrišćanima. Smatraju i da je pravoslavna crkva pala u jeres. Prvi čovek SPIC-a je Nemanja Stanković, poznatiji kao episkop Akakije.

– Izviđači pucaju iz vazdušnih pušaka. Ako se gleda zlim očima, onda to neko može da protumači negativno. Ovo nije samo verski kamp već i patriotsko-crkveni i mi učimo omladinu na odbranu otadžbine i naroda sada kada je vojska ukinuta. Obaveza je odbrana svoje države i naroda. Ovo je letnji kamp koji traje samo deset dana, a ne tokom cele godine. Roditelji sami šalju decu – kaže za „Blic“ episkop SPIC-a Akakije.

Foto: Svetolazarev kamp – Google Plus

Žustra polemika o ovoj temi razvila se i na našem FORUMU, raspravu možete videti i u njoj učestvovati u sekciji Religija, što nas je i navelo da, objektivno, hladne glave, uz navođenje samo činjenica i bez bombastičnih naslova, prenesemo ovu priču i upitamo vas za mišljenje o njoj.

Prenosimo vam i video nastao tokom održavanja ovog kampa i očekujemo vaše komentare:

 

13 komentara
 1. Nikola

  Sviđa mi se vaš kamp, možda se vidimo u toku leta.

 2. Krle

  Pročitao sam mnogo komentara o ovom kampu i šta me je posebno zaintrigiralo: među prvima se javio novoustoličeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin Porfirije, pa onaj mučenik Živica Tucić, te dojučerašnji Titov pionir, đak Mire Marković i sadašnji ministar Aleksandar Vulin. Moj stav jeste da srpsku decu TREBA OBUČAVATI RAZNIM VEŠTINAMA u ovakvim i sličnim kampovima. Kako su nam od 2000. na ovamo uništavali vojsku, izviđače, ferijalce, današnja deca malo znaju neke veštine preživljavanja u prirodi, a o patriotizmu da i ne govorim. Dakle, cilj ovih galamdžija protiv kampa i jeste da imamo zaglupljenu populaciju koja neće znati ni pertle da zaveže na patikama, a kamoli neki čvor. SISTEM SIBIRSKI KOZAK je dobar primer i mislim da ste i vi na pravom putu da našu decu obučite osnovnim veštinama koje treba da zna svaki mladi čovek, patriota, hrišćanin. Gde ću ja poslati svoje dete, to je moj problem, jer mi ova država za njega ne obezbeđuje ama baš ništa bez plaćanja, pa čak ni ono što se nekad radilo u DTV Partizan. Smešno mi je bilo kad sam pročitao da se u kampu DECA TERAJU DA PEVAJU HIMNU BOŽE PRAVDE. Svako dobro od Gospoda i želim vam da uspete da proširite svoje aktivnosti.

 3. Đoka

  Ma decu treba pripremiti za život, koliko se vidi iz video snimka, ovde se deca pripremaju da se snalaze u prirodi i da steknu kondiciju, ja nigde na snimku ne videh oružje, mada ih i za rukovanje oružjem treba pripremiti, a ne ko u Americi, da se poubijaju zato što ne znaju šta im je u rukama.

 4. Đoka

  „Četiri rata smo izgubili od 1990. do 2000: izgubili smo zemlju, ekonomski smo ruinirani i unazađeni destinima godina unapred zbog nepromišljenosti vođa i nesposobnih političara“. Gospodine Brcicu, lepo ste ovo napisali, ali da li ste se zapitali zašto smo izgubili te ratove. Pa zato što su nam vojsku preuzeli oni koji su nas okupirali pošto su im ih predali razni Perišići i slični. Zato što nam načelnici Generalštaba više nemaju ozbiljne škole i prakse, već kurseve u SAD-u. Da li ste pročitali biografije poslednjih načelnika Generalštaba? Ne podržavam da ovakve kampove vode ljudi iz religije, jer to nije njihov posao, nisu stručni za te poslove, ali da su nam potrebni – jesu.

 5. Dragan

  Kakva je to zloupotreba kada je neobavezan vojni rok, mora neko da misli na budućnost.

 6. Dušan

  U suštini, „četničko bratstvo“. Državni organi to hitno treba da zabrane, a organizatore da sankcionišu.

 7. Jelenko

  Sasvim slučajno, 2008. god. na istom mestu (nekoliko kilometara niže), naleteo sam na veliki kamp. Mnogo šatora, goli kamperi koji su se teturali, čudni instrumenti (mandolinice i violinice) i miris marihuane. Pošto sam shvatio da odatle treba da se sklonim što pre, a bilo je oko 1h posle ponoći, jedino bezbedno mesto u blizini bio je Zilotski manastir i otišao sam tamo, parkirao kola u dvorištu, oborio sedište i sačekao jutro. Kada sam se probudio, ugledao sam pored kola monahinju koja mi je ljubazno ponudila kafu i doručak, što sam naravno prihvatio. Uz doručak su mi objasnili da je u blizini kamp neke američke neopaganske sekte koji nema nikakve veze sa njima i da me je sam bog poslao na bezbedno mesto, da sa njima imaju ozbiljnih problema, da osim što im narušavaju mir, prave i štetu u baštama i dolaze u sam manastir nagi i u vidno čudnom stanju (pijani ili drogirani ili oba). Iz manastira sam poneo lepe utiske i ako me put navede, svratiću opet, mada me sada čudi što o tom događaju nije bilo više reči i ko je TO dozvolio ili nije smeo da ne dozvoli!?

 8. Bojan

  Pa s obzirom na to u šta je prerasla pravoslavna crkva, mislim na sve skandale sa sveštenicima koji se ponašaju kao kriminalci i šerifi dok narod gladuje, s obzirom na to da je (nažalost) crkvi biznis bitniji od naroda i vere, pa im tako nije problem ni da saradjuju sa muslimanima i Vatikanom, koji su samo zlo nanosili pravoslavnom narodu, ovo i nije toliko loše (naravno, ako su deca vlastitom voljom, uz pristanak roditelja, ovde). A kad vidimo kakva deca izrastaju u Srbiji poslednjih godina (pod uticajem zapadnih medija), ovo je možda i jedini način da se patriotizam i normalan srpski narod sačuva.

 9. Petar Brčić

  Pa i onima sa 18 godina tek se posle mesec dana u vojsci, pod nadzorom profesionih starešina, davala puška! Najlakše je manupulisati decom koja nemaju forimiranu ličnost i ovo stvarno nema smisla! Veliki sam patriota, ali lično smatram da ova deca mogu da izgrade i učine mnogo više ako budu učila, budu vredna i formiraju zdrave porodice nego da se šetaju sa automatima ili, ne daj Bože, da ratuju i ginu. Četiri rata smo izgubili od 1990. do 2000: izgubili smo zemlju, ekonomski smo ruinirani i unazađeni destinima godina unapred zbog nepromišljenosti vođa i nesposobnih političara. Da li znate koji je najuspešniji srpski vođa i ko je najviše učinio za Srbiju? Miloš Obrenović… Svako ko pozitivno komentariše ovako nešto neka samo na trenutak zatvori oči, zamisli ili se PRISETI kako je bilo devedestih i neka sebe postavi u situaciju roditelja deteta od 18 godina kojeg upravo mobilišu i šalju u „TAMPON“ zonu ko zna gde i sa ko zna kim na ratištu. Zaista treba da stavimo prst na čelo i da se zamislimo da li prvenstveno ovoj deci nešto ovako treba.

 10. Srđan

  Teba više ovakvih kampova da bude, samo napred.

 11. Mala

  Mnogo bolji i sadržajniji razgovor o ovoj temi dešava se takodje na krstarici, ali na forumu Religija..

  1. Tamara Gočmanac

   Da, zanimljiva diskusija, a link je sada i u tekstu…

 12. Cica

  Pa i treba da se uče djeca! Kakva je to zloupotreba, šta sutra da dođe rat, da ne znaju da drže pušku u rukama? Takva djeca su prije ratovala, bila po ratištima? Da li treba da ne znaju?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike