U trendu

Praznični doručak

Uz malo sreće, uskršnji praznici mogu se provesti i u prirodi. Zato napravite sebi i svojoj porodici uskršnji svečano postavljen sto sa prirodnim dekorom koji zaista otvara apetit. Uz malo mašte i prirodnog materijala možete dobiti nešto zaista jedinstveno.

Počećemo od prelepo dekorisanog stola. Prvo na sto prostrite beli stolnjak. Preko njega stavite manji stolnjak od grubog lana. Mrežu sa velikim okcima u sredini treba nabrati, pa sve ukrasiti farbanim jajima i uskršnjim lančićem. Da biste ukrasili jaja, probajte sledeće: isecite nekoliko odgovarajućih komada mreže, to jest jute, i njima svuda unaokolo oblepite jaja. Možete i ofarbati jaja braon bojom, zatim ih naknadno iscrtati flomasterima, a potom ih takođe obložiti mrežicom.

Preko stola pruža se dekorativan lanac sa zekama. Tu su i zečevi izrađeni od kartona ili gline, kao i tamni i svetli biseri nanizani ravnomerno na kanap od sisala. Između toga zalepljeni su isečeni zečevi. Sve će izgledati ljupkije i lepše ako se i glinene saksije izlepe zečevima. Na papirićima sa zečevima može se ispisati jelovnik. Za ukrašavanje uskršnjeg gnezdašca potrebne su i rustične glinene saksije. Prvo ih treba napuniti mahovinom, a na ivicu staviti venac od suvog granja, nasloniti ga ili čvrsto zalepiti. Može se uzeti i saksija u kojoj se već nalazi neka biljka, pa okolo staviti venac. Na venac se može prikačiti izbeljeno jaje, a sredinu možete eventualno ukrasiti šarenim perjem.

Kada ste tako lepo sve dekorisali, pobrinite se i za hranu. Nema ničeg lepšeg od uživanja u prazničnoj trpezi sa porodicom i prijateljima. Neka tako bude od doručka: pašteta od džigerice, paprika u želatinu, omlet od graška i morskih račića, ili voćna salata za one koji vole slatko. Naravno, tu su i domaći hleb i pogačice. Za piće nacedite sok od pomorandže u visoke čaše, a za desert poslužite kolač u obliku uskršnjeg jagnjeta ili zeca i voćne tortice. Na kraju se osvežite šoljicom kafe u počnite da uživate u prolećnim praznicima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.