U trendu

Praznično piće

Pravo piće za romantične zimske večeri je punč. Punč su u šesnaestom veku doneli iz Indije u Evropu engleski moreplovci. Sam naziv punč potiče od indijske reči "panch", što znači "pet". Verovatno se pitate kakvo je to čudno ime za piće i na šta se zapravo odnosi taj broj. Naime, broj pet označava pet obaveznih sastojaka koji se stavljaju u ovo piće, a to su: voda, vino, sok od limuna, začini i voće.
S vremenom su u vodu dodati i šećer, čaj, ararak (rakija), limun i sok od pomorandže. Sve vrste punča spadaju u prave koktele i često se flambiraju. Trenutno je u modi Batida punch sa brendijem, rumom i sokom od guave i manga. U neku vrstu punča spada i kuvano vino kada mu se dodaju svi začini. Danas postoji i ekstrakt punča, koji se dodaje u kolače i kremove.
Punč je piće koje može da nas zagreje i razveseli. Kada je napolju hladno i kada pada sneg, veoma lepo možemo da se osećamo u svom domu. Zato uživajte u ovim danima uoči Nove godine i dopunite svoje praznične dane čašicom punča. Evo nekih predloga: Tropska bola, Čarolija sa amaretom, Vatrena bola ili Punč sa pivom.
Za Čaroliju sa amaretom potrebni su čaj od šumskog voća, sok od pomorandže, kesica začina za kuvano vino, crno vino, amareto liker, belance, smeđi šećer i režnjevi pomorandže i limuna. Priprema ovog pića je jako jednostavna. Treba skuvati čaj, sok, limun, pomorandžu i začine. Zatim se sve to ostavi na pola sata. Procedi se, doda se vino i amareto i ponovo zagreje. Ulupano belance i šećer sipaju se u posebne posude. Čaše prvo treba umočiti u belance, a zatim u šećer. Na kraju se punč sa amaretom sipa u čaše, dodatno ukrasi po želji, posluži – i kao što kažu: "Daj mi samo još jedan gutljaj tog mirisnog napitka."

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.