U trendu

Pred nama je prestupna godina, znate li zašto 2024. ima dan više?

Ova godina je prestupna, znate li po čemu je ona posebna? Osim što februar ima jedan dan više i što će neki konačno svoj rođendan slaviti na dan kad su rođeni, a ne 28. februara ili 1. marta, prestupna godina ima jedan dan više s razlogom.

Iako znamo da Zemlji trebaju 365 dana da ona napravi krug oko Sunca, ipak joj treba malo više od tačno 365 dana. Zemlji treba otprilike još četvrtinu dana (oko pet sati, 48 minuta i 45 sekundi) više da napravi krug oko Sunca zbog čega svake četiri godine imamo prestupnu godinu koja ima 366 dana i na taj način dobivamo ravnotežu, piše Dnevnik.hr.

Iako se jedna četvrtina dana ne čini puno, to bi za 100 godina bila greška od čak 25 dana.

Stara praksa

Prvi puta je prestupna godina uvedena u vreme Julije Cezara još 46. godine pre Hrista te je prema njegovom, julijanskom, kalendaru godina trajala u proseku 365 dana i četvrtina, ali kako su u pitanju i dalje bila velika odstupanja između tropske ili solarne godine s kalendarom, u 16. veku je na zahtev pape Grgura XIII sastavljen gregorijanski kalendar.

Gregorijanski kalendar od solarne godine odstupa za svega 0,0003 dana što je jedan dan u više od tri hiljade godina. Kada je uveden, u startu je preskočeno 10 dana kako bi se “nadoknadila razlika”.

Gregorijanski kalendar ima 97 prestupnih godina na svakih 400 godina, a julijanski 100. U gregorijanskom kalendaru važi da su godine deljive sa 100 obične, odnosno imaju 365 dana, dok su one deljive s 400 prijestupne. U praksi to najčešće bude svaka četvrta godina.

Dva kalendara

Tako su godine 1700., 1800., 1900. i 2100. prestupne prema julijanskom kalendaru, a obične prema gregorijanskom. Trenutno razlika između ta dva kalendara iznosi 13 dana.

Gregorijanski kalendar danas se koristi u većini krajeva sveta, dok je julijanski i dalje aktuelan u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Ruskoj pravoslavnoj crkvi, Antiohijskoj pravoslavnoj crkvi, Gruzijskoj pravoslavnoj crkvi, Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, Jerusalimskom patrijarhata i nekim samostanima na Svetoj gori u Grčkoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar