najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prestaje proizvodnja nekada popularnog uređaja

Japanska firma Funai Electric, poslednji proizvođač videorekordera u svetu, objavila je da će do kraja jula prestati da proizvode te aparate popularne u sedamdesetim i osamdesetim pre nego ih je zasenila pojava DVD-a i ostalih digitalnih tehnologija.

„Jedini smo još koji sastavljamo videorekordere nakon povlačenja Panasonica 2012.“, kazao je portparol firme.

Svetska prodaja pala je na 750.000 prošle godine, uporedivši sa 15 miliona komada početkom 2000. U zadnje vreme japanska firma prodavala je te aparate najviše u SAD-u, posebno pod markom Sanyo.

„Jedan od naših dobavljača ocenio je teškim nastavak proizvodnje jednog sastavnog dela za tako malu količinu, što nas je nagnalo da donesemo takvu odluku“, objasnio je Funai Electric čija se firma nalazi u Kini.

Iako nije objavljeno službeno saopštenje, firma je zatrpana pozivima otkad je procurila informacija u lokalnim medijima. Među njima je bibliotekar koji na svojim policama nudi videokasete ili ljudi željni starih uspomena.

Prošle godine elektronski div Sony objavio je neposredan prekid prodaje videokaseta Betamax za široku javnost, što je simboličan epilog za proizvod nastao 1975. i brzo zamenjen formatom VHS.

Već je zaustavio njihovu proizvodnju ali je nastavio da snabdeva korisnike preostalim količinama. Što se tiče videorekordera poslednji su iz njihovih kompanija izašli 2002, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike