U trendu

Prestanite. Prosto prestanite.

Prestanite konačno, jednom za svagda, sa stvarima koje vam dodatno i nepotrebno komplikuju život.

Prestanite da bežite od svojih problema

Ni od čega ne možete zauvek bežati, a verovali ili ne, što duže od nečega bežite, to će vam teže biti da se sa time suočite. Izazovi se pojavljuju sa razlogom, a koliko god izgledalo teško da se sa njima suočite i prevaziđete ih, oni vam uvek pružaju priliku da postanete jača i sposobnija verzija sebe.
Pokušajte, oslobađajuće je.

Prestanite da lažete sebe i druge

Laganje je proces koji prirodno teži nagomilavanju. Ono što počne kao mala i jednostavna laž (često baš sa namerom da neko ne bude povređen) brzo se pretvara u potpuno lažnu realnost, gde vas od otkrivanja istine sprečava upravo neželjena reputacija lažova. Lažemo jedni druge, ali, čak i više, lažemo sebe kako bismo zaštitili sopstveni krhki ego. Zapamtite da je prošlost doprinela u stvaranju onoga što ste danas, ali vas ne definiše; stoga uvek imate mogućnost da postanete potpuno iskreni. Tada ćete verovatno biti prijatno iznenađeni time koliko je lakše živeti u iskrenosti.

Prestanite da dopuštate strahu od grešaka da vas spreči da učinite nešto

Greške svakako mogu biti frustrirajuće iskustvo, ali one nikada nisu vredne toga da nas zadrže da radimo ono što nas privlači. Svi već znamo da se iz grešaka uči, ali moramo da zapamtimo da još više učimo onda kada izađemo iz sopstvene zone komfora i uradimo nešto novo i drugačije.

Prestanite da se upoređujete sa drugima

Mnogi od nas imaju prirodnu sklonost ka upoređivanju sebe ili sopstvenih okolnosti sa tuđima. Pomislite samo koliko ste puta rekli naglas ili u sebi: „Mora da je jako lepo…“ posmatrajući neki aspekt tuđeg života. Kao što kaže poznata izreka: trava je uvek zelenija u tuđem dvorištu. Da li trava stvarno jeste ili nije zelenija za nas ne bi trebalo da bude važno, jer je jedina trava na koju treba da se fokusiramo upravo trava pod našim nogama. Onda kada prestanemo da se upoređujemo sa drugima i počnemo da se fokusiramo na sopstveno iskustvo, prihvatićemo situaciju u kojoj se nalazimo i naći ćemo motivaciju da situaciju promenimo, ako to želimo.

Prestanite da živite za budućnost

Bilo da je to nešto privremeno kao što je to odmor koji stiže, ili nešto trajno kao penzija, živeti za nešto u budućnosti služi samo jednoj svrsi: da nas spreči da živimo upravo sada. Jedno je sigurno – u ovom životu nikada nećemo biti mlađi nego što smo sada, pa ne postoji ni jedan trenutak bolji od ovog. Ne treba da prestanemo da pravimo planove za budućnost, pošto oni svakako mogu biti korisni, već da treba da se usmerimo na sadašnjost i dopustimo budućnosti da bude ono što treba da bude onda kada za to dođe vreme.Prestanite da terate ljude da vas sažaljevaju

Niko ne voli mračne i pesimistične ljude u svom okruženju, a opet mnogi od nas dele sa drugima samo ono neprijatno i nepovoljno. Koliko god bilo prijatno dobiti nečije saosećanje, svi znamo da ono neće promeniti ništa u samoj situaciji na koju se žalimo. Naprotiv, to će samo povećati udeo nepoželjne situacije u vašoj realnosti, budući da više nećete biti jedina osoba koja se sa njom identifikuje. Prihvatite šta god da vas muči, i izaberite da krenete dalje, umesto da se prožimate pričama i emocijama koje su proizvod samog problema.

Prestanite da proživljavate svoju prošlost i da se za nju iskupljujete

Vaša prošlost vas ne definiše. To važi i u slučaju da je posmatrate sa odobravanjem, i kao nešto što želite da zaboravite. Koliko god prisećanje na prošlost bilo zabavno ili mučno, ništa nije važno osim sadašnjeg trenutka. Umesto da budte preokupirani nekim drugim vremenima, pokušajte da sve svoje vreme i pažnju usmerite na vreme koje je u ovom trenutku pred vama.

Prestanite da odlažete stvari za večno sutra

Ova tačka bi se mogla nazvati i „prestanite da budete lenji“, i najverovatnije muči najveći procenat nas koji ovo čitamo. Lenjost je smrtonosna pandemija kojoj smo se i ranije suprotstavljali, ali ona je istrajnija nego što bismo želeli. Imajući u vidu da nema drugog vremena koje je slično sadašnjosti, izaberite da se lenjosti suprotstavite malo češće nego što ste to činili ranije. Iznenadićete se koliko delanje u sadašnjem trenutku može biti zarazno. Nesumnjivo ćete biti mnogo produktivniji i motivisaniji i ostvariti više nego što ste i mislili da je moguće.

Prestanite da krivite stvari koje su van vas samih

Iako svi često mislimo da smo žrtva neke osobe, ili pak neke okolnosti, mnogo češće nismo upravu kada je u pitanju određivanje mesta krivice. Koliko god bile efikasne metode izbegavanja poteškoća u odnosima sa drugim osobama, one nikada ne funkcionišu u izbegavanju problema koji su u nama. Uvek ćete znati pravi problem iza svake laži, čak i najveće, a suprotstavljanje će biti teži put. Stanite iza svega što činite i shvatićete da ste u mnogo većoj kontroli nad sopstvenom realnošću, čak toliko da će vam biti udobno u sopstvenoj koži.

Prestanite da dopuštate da prošlost oblikuje vaše mišljenje o drugima

Prijatelj vas je možda bez razloga nazvao magarcem pre tri godine, ali to ne znači da i dan danas morate da mislite da je ipak on magarac. Uvek se vodite sopstvenim osećajem kada odlučujete da li ćete se okružiti nekim osobama, ali ne dozvolite da prošlost zamagli taj osećaj. Koliko god prošlost bila teška ili nabijena emocijama, ona je samo prtljag koji ne treba da opterećuje sadašnji trenutak. Pomislite samo koliko ste se promenili i napredovali kroz dosadašnji život, pa u skladu sa time budite otvoreni za sličnu promenu i kod drugih, umesto što biste dozvolili da vam to zamagljuje utisak.

Prestanite da preuveličavate očekivanja pre samog ostvarenja

Suočimo se sa time, naša mašta često luta, a još češće stvara očekivanja veća od ljudskih mogućnosti. Koliko god bilo zabavno ponekad se izgubiti u sanjarenju, to utiče na doživljaj sadašnje stvarnosti kao mnogo lošije nego što to ona stvarno jeste. Ljudi govore da se najbolje stvari u životu uvek dešavaju kada ih najmanje očekujemo, pa i nema boljeg načina da ih stvorimo nego da izgubimo očekivanja. Živite u trenutku, pa će stvari delovati mnogo uzbudljivije, umnogome zbog toga što nema nikakvih očekivanja sa kojima treba da se upoređuju.

Prestanite da tražite nekoga savršenog

Ne samo da je naša slika savršenstva najviše oblikovana od strane medija, već se ona stalno menja, što je čini nedosežnom. Umesto da se usmerite na potragu savršene osobe koja će vas upotpuniti, usmerite se na to da celovitost pronađete u sebi. Svi smo mi sposobni da osetimo potpunu ljubav i sami, a veze su samo produžetak te ljubavi, koji doživljavamo sa drugom osobom. Potiskivanje želje za „savršenstvom“ će vas otvoriti za povezivanje i deljenje iskustava sa bilo kime ko se pojavi u vašem životu; zapamtite da se ljubav često može pronaći na najneočekivanijim mestima.

Prestanite da budete nešto što niste

Bez obzira na to da li je u pitanju samo uticaj uvreženog mišljenja, ili je u pitanju lični ukus nekoga koga želite da impresionirate, učinićete sebi medveđu uslugu ako pokušate da postanete neko drugi. Čak i kada vam gluma donese ono što ste poželeli, samo ćete predstaviti lažnu verziju sebe. Kada se fokusiramo na razumevanje i potpuno prepuštanje onome što jesmo, stići ćemo mnogo dalje nego što bismo pomoću bilo kakve veštačke tvorevine.

Prestanite da se samounižavate

Koliko god neko bio uvredljiv, nikada neće biti okrutniji prema nama od nas samih. Bilo da ste propustili da osvojite srednjoškolsku simpatiju, ili da date pobednički gol na važnoj utakmici, ništa od toga ne mora da utiče na sadašnjost. Da biste se oslobodili, izaberite da ovaj trenutak kreirate iznova, umesto što ga sputavate mislima koje su potpuno nebitne za sve sem vaš um.

Prestanite da čitate i počnite da činite

Koliko god čudesni bili citati, knjige, ili pak članci kakav je ovaj, vreme je da sve ono što smo naučili i upotrebljavamo redovno.
Dozvolite ovim izvorima znanja da budu početna tačka, a ne neprestano potreban podsetnik.

 Izvor: collective-evolution.com

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar