U trendu

Preti nam invazija vanzemaljaca, ali ne onakvih kakve očekujemo!

Stalan razvoj u istraživanju svemira i uključivanje novih, privatnih kompanija u to istraživanje, predstavlja rizik za Zemlju od invazije vanzemaljaca, ali ne onakvih kakve očekujemo, upozoravaju naučnici. Oni navode da je pretnja zapravo invazija nepoznatih virusa i bakterija iz svemira.

Pandemija virusa korona podigla je zabrinutost među naučnicima u vezi sa epidemiološkom bezbednošću, a pojedini su čak iznosili i teorije o vanzemaljskom poreklu virusa koji nas je pogodio.

Naučnici već dugo znaju da pojedini mikroorganizmi, kakvi su poliovirusi ili bakteriofagi, mogu da prežive vakum u svemiru i kosmičko jonizujuće zračenje.
Zato naučnici u novoj studiji, objavljenoj u naučnom časopisu „Biosajens“, upozoravaju na opasnost od svemirskih mikobakterija i virusa.

Opasnost ne preti samo nama od vanzemaljskih virusa, već i nebeskim telima na koje ljudi stižu od virusa sa Zemlje, upozoravaju naučnici, a opasnost je veća nego što se ranije mislilo.

„Gotovo je nemoguće istraživati nove planete bez prenosa mikroba“, stoji u naučnom radu.

Naučnici objašnjavaju da pojedini organizmi imaju razvijenu toleranciju na uslove u svemiru, kao i da neki mogu čak i da rastu i evoluiraju u pojedinim svemirskim uslovima, kao što je mikrogravitacija.

Oni su se osvrnuli i na našeg najbližeg planetarnog suseda, Mars, koji je predmet sve većeg interesovanja svemirskih istraživača.

„Novi dokazi sugerišu da pojedini regioni ispod površine Marsovog tla mogu da podržavaju visoku gustinu mikrobskih ćelija. Ti regioni na Marsu, ali i na drugim planetama i nebeskim telima, koji se smatraju potencijalno naseljivim, verovatno će biti cilj misija koje tragaju za vanzemaljskim životom, povećavajući tako rizik od kontaminacije u dva smera“, navodi se u studiji.

Naučnici pozivaju međunarodnu zajednicu da razvije sisteme za prepoznavanje takvih pretnji i mogućih posledica, piše Sputnjik mundo.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.