U trendu

Priče iz dijaspore: Ovaj zakon me je mnogo naučio o roditeljstvu

Jedan Američki bloger ispričao je kako je  spletom poslovnih okolnosti morao je da se preseli u Nemačku sa svojom tek venčanom suprugom. Bili su uzbuđeni zbog novog početka i odmah su isplanirali kako će proputovati celu Evropu u slobodno vreme. Međutim, njegova supruga je ubrzo zatrudnela i postali su roditelji.

Ono što je ovog Amerikanca iznenadilo su zakoni u Nemačkoj koji insistiraju da otac bude uključen u negu i razvoj deteta od prvog dana. On kaže da većina očeva u Americi nije nesavestan roditelj ali kao primarnu prepreku navode radne obaveze.

„Nemačkim očevima se odobravaju izdašne naknade za roditeljsko odsustvo (do tri godine), što je, primetio sam, imalo značajan i pozitivan efekat na veze između očeva i njihove dece, poverenje očeva u brigu o svim aspektima brige o svojoj deci i znatno smanjio nivo stresa i pritisak na nemačke majke da „učine sve“, jer su njihovi partneri mogli da budu veliki deo brige o detetu.

Video sam tate kako guraju kolica za bebe na putu do nekog posla, torbe za bebe pričvršćene za leđa, pa čak i grupu momaka kako piju u Biergartenu tokom popodneva, šaleći se i zabavljajući bebu koju je jedan od očeva doneo sa sobom na vreme za druženje „, rekao je on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar