U trendu

Prijateljski poklon

Begonija je omiljena biljka u mnogim domovima. Gaji se zbog ukrasnih listova ali i lepih cvetova. Da bi biljka bila lepa, moraju joj se obezbediti određeni uslovi, pravilna nega i zaštita od bolesti i štetočina.

Begoniju treba držati na svetlom mestu, ali ne sme da bude direktno izložena suncu. U toku leta potrebna joj je temperatura viša od 15 stepeni Celzijusa, a preko zime temperatura mora biti viša od 13 stepeni. Inače, ova biljka zahteva i određenu kiselost zemljišta. Zbog toga begoniji najviše odgovara kompost pomešan s malo lisnjače i oštrog peska. Biljku treba redovno zalivati, i to dva puta nedeljno leti, a zimi je neophodno održavati vlažno tlo i zalivati biljku svakih deset dana. Ako je pretoplo, a zemljište suvo, listovi begonije se uvijaju i suše ili klonu. Tada begoniju treba zaliti i preneti u hladniju prostoriju. Međutim, ne sme se ni preterano zalivati, jer stablo i krošnja mogu početi da trule. Tada treba pustiti da se tlo isuši i omogućiti biljci da se oporavi.

Kada je u prostoriji suviše hladno, počeće da opadaju listovi. Tada begoniju treba preneti na toplije mesto. Biljka se ne sme kvasiti prilikom zalivanja, jer kapi vode na listovima omogućavaju klijanje spora i pojavu bolesti. Ako su listovi sitni, biljku treba prihraniti. Ukoliko ima plina u prostoriji gde je begonija, ona će odmah reagovati – listovi će klonuti i brzo se osušiti. Najbolje je držati begoniju u provetrenim prostorijama.

Ako poželite da nekom darujete begoniju, prema narodnom verovanju, simbolična poruka je: ne ostavljaj me, veruj u moje prijateljstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.