U trendu

Priručnik za kampovanje

Ljubitelji prirode koji odluče da letnji odmor provedu na kampovanju obično prvo pomisle na noći pod zvezdanim nebom, buđenje uz cvrkut ptica i jeftin smeštaj. Međutim, pored dobre volje i avanturističkog duha, za ovakve turističke poduhvate potrebno je mnogo planiranja i snalažljivosti.
Pre nego što krenete na kampovanje, trebalo bi da se raspitate o mestu na kojem ćete provesti odmor. Ako planirate da se smestite u kampu, proverite kako je uređen – ima li pitke vode, dovoljno kupatila, prostora za parking, razonodu, pripremanje hrane, kakva je higijena. Ukoliko želite da budete sami pod šatorom, van turističkih kampova, ne zaboravite da odlazite na nepoznato mesto. Pre polaska na put uvek obavestite prijatelje kud idete, koliko dugo planirate da se zadržite, ostavite im osnovne podatke o vozilu kojim putujete, kako bi mogli da vas nađu ako se desi nešto nepredviđeno.
Imajte na umu da kampovanje nije isto što i odlazak u hotel ili turističko mesto u kojem su vam prodavnice u blizini. Za ovakvo letovanje treba obezbediti sve – od postelje i krova nad glavom do posuđa, hrane i vode. Ono bez čega se ne može su šator ili kamp-prikolica. Treba poneti i vreće za spavanje i odeću i obuću za različite vremenske prilike, kompas, alat za postavljanje šatora, tablete za prečišćavanje vode, kutiju za prvu pomoć i priručnu apoteku, baterijske lampe, sveće, mape i ostalo.
Kuvanje u prirodi zahteva posebnu veštinu i snalažljivost, ali i odgovarajući pribor – kofu za vodu, termose, šibice, butan boce i gril za pripremanje hrane, aluminijumsku foliju, plastično posuđe, salvete, escajg i vreće za otpatke. Po odlasku treba ostaviti mesto za kampovanje čistije nego što ste ga zatekli. Takođe, vodite računa i o opasnosti od požara.
Uvek budite spremni za nepredviđene okolnosti. Prilikom boravka u prirodi lako možete sresti i divlje životinje. Njihovo ponašanje je nepredvidivo i ne bi trebalo da im prilazite niti da ih hranite, ali ni da ih bezrazložno plašite.
Pre polaska ipak dobro razmislite da li ste spremni za kampersku avanturu. Ako se odlučite da krenete, srećan put!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)