U trendu

Priručnik za preživljavanje ruske invazije

Od ruske aneksije Krima pre dve godine, u baltičkim zemljama strahuje se od napada iz Rusije, pa su litvanske vlasti izdale priručnik za odbranu u slučaju ruske invazije.

Kako RTS prenosi navode Si-En-Ena, ni NATO trupe koje su stigle na granicu sa Rusijom nisu odvratile litvansku armiju da izda priručnik na 75 strana pod naslovom „Pripremite se za preživljavanje u slučaju rata“.

U priručniku se ističe da pažnja mora da se posveti susednoj zemlji – Rusiji.

„Ova zemlja se ne ustručava da primeni vojnu silu protiv svojih suseda. U ovom trenutku nastavlja vojnu agresiju protiv Ukrajine“, navodi se u priručniku.

Ističe se da Rusi na početku invazije koriste metod „poricanja i dvosmislenosti“. Priručnik upozorava da je najvažnije da civili imaju svest i volju da pruže otpor.

„Kada su ovi elementi snažni, agresor će imati poteškoće da stvori sredinu za vojnu invaziju“, piše u knjizi.

Od aneksije Krima, litvanske vlasti već treći put izdaju ovakvu vrstu priručnika.

Si-En-En konstatuje da u priručniku nema ničeg veselog, navodeći da se u jednom delu Litvanci podučavaju špijuniranju i pružanju podataka o neprijatelju, ukoliko Rusija uspe da zauzme deo zemlje.

Takođe su prikazane i detaljne fotografije ruskih tenkova, mina, granata i vatrenog oružja, kao i uputstvo za prepoznavanje različitih tipova naoružanja. Dalje se mogu naći i informcije o pružanju prve pomoći i preživljavanju u divljini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.