Probuđena priroda

Šuma, njeni rubovi i čistine, pristoji i vododerine sakrivaju mnogo toga zanimljivog. Mogu se videti cvetajuće grane likovca, na svežim gomilama zemlje glavice žutog podbela, procvetali su malo neobični cvetovi bezlisnog lopuha, a ponegde livade prekrivaju raznobojni cvetovi šafrana i drugog bilja.

Poljski brest je takođe već poodavno procvetao. S ruba šume i po šikarama praše se mace – muške cvasti ive i obične leske. Pored pčela i drugih insekata, leptiri već svedoče o promeni vremena. Tu je neizostavni leptir žućak ili limunovac. Lepi dani idealna su prilika za izlet u prirodu. A u prirodi posebno zadovoljstvo pružiće izletnicima pesma ptica pevačica. Ta pesma je znak da ptičice dele teritoriju. Svaki pernati vlasnik obaveštava o tome okolinu pesmom; obaveštava istovrsnike da nijedan upad na njegov posed neće proći bez kazne.

Bez obzira na to što i mužjaci i ženke imaju isti glasovni aparat, po pravilu pevaju mužjaci, izuzetno mužjak i ženka u paru. Pesme pojedinih vrsta su različite, ali je njihov smisao isti: „Ja sam momak. U punoj sam snazi. Imam svoju teritoriju.“ U toku jednog dana mužjak jedne vrste grmuše, na primer, ponavlja tu informaciju 3.377 puta. Po tim pesmama ženke, a one obično doleću kasnije, nalaze mužjake. Mužjak koji stekne ženku ne trudi se više toliko i smanjuje pesmu na trećinu.

Koliko je velika teritorija ptice pevačice? Ima većih i manjih. Na primer, slavujeva teritorija obuhvata od 1.200 do 2.000 kvadratnih metara. Veličina teritorije je, između ostalog, određena tako da se mužjak i ženka mogu međusobno čuti na bilo kojem rastojanju na svom posedu. Dok štite svoju teritoriju, razne vrste ptica obično nemaju ništa protiv toga da se na njihovim posedima pojave druge vrste, ali čine sve što mogu da se reše istovrsnika, jer ne žele da im se u porodični život mešaju drugi mužjaci.

Zato prošetajte, nećete se pokajati. Uživaćete u čarima probuđene prirode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.