Procurila tajna o Džeku Denijelsu

Iz Džek Denijelsa su nakon 150 godina otkrili pravu istinu o nastanku američkog viskija. Do sada je priča za javnost bila kako je Den Kal naučio svog šegrta Džeka Denijela kako da upravlja destilerijom u Tenesiju i otkrio mu recept za danas svetski poznato piće – Džek Denijels.

Kompanija je tek sad spremna da prizna da je kontroverzna priča da je viski izmislio rob – tačna. Den Kal je imao roba po imenu Nirs Grin koji je radio u destileriji. On je izmislio recept za popularni viski, a Den je preuzeo sve zasluge.

Čekali smo neki povod, kao što je godišnjica, kako bi javnosti izneli pravu istinu – rekao je istoričar Nelson Edi za američke medije.

– Grin je najbolji proizvođač viskija kojeg znam – navodno je rekao svojevremeno Kal.

Ropstvo je ukinuto 1865. godine, a godinu kasnije Danijel je otvorio sopstvenu destileriju u kojoj je zaposlio i dvojicu Nirsovih sinova.

Jedna fotografija iz tog razdoblja prikazuje muškarca za koga se veruje da je jedan od sinova. Ta fotografija pokazuje da nije bio izdvojen od ostalih zaposlenih i da je igrao značajnu ulogu u fabrici. U to vreme je bilo uobičajeno da crnci stoje u pozadini na fotografijama.

Fil Eps, globalni brend direktor kompanije Braun-Forman, u čijem se vlasništvu nalazio Džek Denijels 60 godina, ističe kako odluka da se Grinovi izbace iz istorije čuvenog viskija nije bila namerna. Međutim, u vreme kada je destilerija pokušavala da osvoji tržište američkog Juga, u kojem je vladala rasna diskriminacija, njihovo poreklo ne bi bilo dočekano sa oduševljenjem.

Neki kritičari navode kako je otkrivanje istine nakon 150 godina ciničan potez i da su to napravili samo jer su se bojali da priča ne izađe na videlo.

U destilerijama su nekada uglavnom radili robovi, a istorijski dokumenti pokazuju da su njihova iskustva u proizvodnji viskija bila veoma cenjena. Veruju da neke metode korišćene u proizvodnji američkih viskija, a kakvih nema u nemačkoj i britanskoj tradiciji, vuku poreklo iz drevnih afričkih tehnika, koje su se prenosile s generacije na generaciju, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.