U trendu

Prođi sa mnom na crveno

Svi mi volimo Rio de Žaneiro, grad karnevala, plaža, zabave, bosanove i sambe, kafu da i ne pominjemo. No, svi smo se naslušali priča o kriminalu, uličnim pljačkama i nastojanjima gradskih vlasti da ih spreče. Svake godine uvodi se niz mera koje treba da doprinesu većoj bezbednosti građana na ulicama, što i uspeva: nova rasveta na najpoznatijim plažama, redovne policijske patrole, ali i neke mere koje jednostavno priznaju realnost.

Jedna od takvih mera je i ukidanje crvenog svetla na semaforima tokom noći, dakle, od sumraka do svitanja, iz jednog razloga: pljačke na semaforima, i to oružane, dok vozač čeka da mu se pojavi zeleno svetlo, često su ostavljale sirote vozače i bez kola, i bez novca, i bez dragocenosti, a pokatkad i bez života. To je prilično teško pogađalo turiste koji su se vozili u taksijima, a koji su veoma često bili mete ovakvog uličnog kriminala.

Sada je za vozače nastao pravi raj – samo trepćuće žuto svetlo cele noći, i to bez stajanja. Turistima je mnogo lakše, jer ulazak u taksi zasigurno znači i dolazak do odredišta, ali za pešake to može biti problematično. Naime, Brazilci su poznati po suludoj vožnji, bez ikakvog propuštanja pešaka, jer je za njih svaki pešak potencijalni pljačkaš, tako da se na svakom pešačkom prelazu treba dobro zagledati u pomračinu da ne bi iz nje izleteo neki preplašeni vozač koji će pre rizikovati da zgazi nekog pešaka i pobegne, nego da ga neko napadne pištoljem.

Stoga, čuvajte se, u svakom slučaju! Ova mera postala je toliko popularna da se trend ukidanja crvenog svetla na semaforu u toku noći prenosi na sve brazilske gradove. Nije da ne treba ići i uživati, samo se treba znati paziti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.