U trendu

Promena destinacije

Nažalost, evo i jedne tragedije. Celo područje u okolini jezera Atitlan u Gvatemali pretvoreno je u pravo pravcato groblje! Evo kako se to desilo.

Posle naleta uragana Stan, celo ovo područje, koje se nalazi u podnožju atraktivnog kupastog vulkana, zatrpano je slojem blata i mulja debelog čak i po 12 metara. Pre ove katastrofe na području oko jezera koje je udaljeno 180 kilometara od Sijudad Gvatemale u Santjago Atitlanu živelo je 47.000 stanovnika, potomaka starosedelačke civilizacije Maja. Mnogi od njih bili su se potpuno okrenuli turističkoj industriji – prodavali su rukotvorine u etnoselima i gostima pružali izuzetan doživljaj. Gostiju je bilo mnogo, jer su mnoge vodeće svetske agencije imale ovu destinaciju u okvirima svojih tura, među njima i nekoliko naših.

Neke tkanine s ovih prostora dostizale su visoke cene u svetu dizajna, a posetioci su uživali u predivnom pejzažu i gostoprimstvu sve dok se Stan nije sručio na dva sela – Panabaj i Canačaj, u podnožju vulkana San Lukas, jednog od mnogih živopisnih vulkana na obalama Atitlana. Kako je više hiljada ljudi poginulo, a veliki deo sela zatrpan, kao i ogroman broj puteva, agencije će morati da na jedno vreme izbrišu Atitlan iz svojih itinerera. Možda će se to desiti čak i trećini Gvatemale, jer je upravo toliki komad zemlje poplavljen muljem i vodom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.