najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pronađen drugi najveći meteorit na svetu

Geolozi su u severnoj Argentini iskopali masivan meteorit koji teži više od 30 tona. Naučnici su gvozdenu gromadu pronašli u provinciji Čako, udaljenoj oko 800 kilometara od Buenos Ajresa, saopštila je agencija Telam, prenose inostrani i domaći mediji.

Meteorit je iskopan na lokaciji Kamo del Sjelo, mestu na kojem se nalazi skoro 30 kratera nastalih pre 4000 godina. Najveći od njih dimenzija je 115 puta 91 metar, a „El Čako“, dosad najveći gvozdeni meteorit koji su tamo pronašli, težak je 29 tona. Ovaj najnoviji, jednu tonu masivniji, danas je drugi najveći na svetu.

Na lokalitetu je do sada je pronađeno ukupno nešto više od 100 tona gvozdenog meteoritskog materijala, a najteži ikada pronađeni meteorit i dalje je „Hoba“ u Namibiji, s masom većom od 50 tona. Procenjuje se da je ovaj meteorit pogodio Zemlju pre 80.000 godina i još se nalazi na jednoj od namibijskih farmi gde je i pronađen.

Pronalasci meteorita od neprocenjive su važnosti za naučnike jer je njihovom analizom moguće dobiti vrlo važne podatke o nastanku Sunčevog sistema.

Inače, ono što izaziva zabunu među laicima jeste zašto se ovakva tela nazivaju meteoritima.

U trenutku kad ulaze u Zemljinu atmosferu i počnu da gore, odnosno kada postaju ono što se tradicionalno nazivamo „zvezdom padalicom“, zovu se meteori.

Tek ako nakon trenja kroz Zemljinu atmosferu i sagorevanja pod ogromnim temperaturama, od meteora nešto ostane i taj ostatak udari u Zemljinu površinu, naziva se meteoritom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike