Pronađen grob Sulejmana Veličanstvenog?

Brdo Turbek na samoj ivici mađarskog gradića Sigeta dugo vremena bilo je poznato samo po vinogradima i pašnjacima. Ipak, turbulentna prošlost ovog mesta počela je da izlazi na površinu, a istraživači i turisti hrle na brdo na kojem su se odigrali događaji koji su promenili evropsku istoriju.

Mađarski i turski istraživači koji rade na Turbeku veruju da su konačno pronašli grobnicu sultana Sulejmana Veličanstvenog, najvećeg vladara Otomanskog carstva koji je umro u Sigetu 1566. godine, prenosi Al Džazira.

Sulejman je preminuo prirodnom smrću dva meseca pre svog 72. rođendana, i to samo nekoliko sati pre nego što je njegova vojska osvojila zamak Siget, čemu je prethodila krvava bitka. Kako bi sprečili da vest o sultanovoj smrti naruši moral vojske, Sulejmanovi bliski saradnici odlučili su da njegovo telo prokrijumčare natrag u Konstantinopolj, gde je trebao da bude sahranjen.

Međutim, vreme je bilo toplo, a put predugačak da bi se prenelo telo mrtvaca, zbog čega su, prema legendi, sultanovo srce i ostale organe izvadili i sahranili u zlatnom kovčegu na mestu gde je preminuo.

U narednim godinama, podignuto je svetište oko koga se razvilo naselje Turbek – po turskoj reči „turbe“ što znači grobnica.

Kada su Habsburgovci osvojili to područje 1680. godine, ovaj simbol otomanskog osvajanja sravnili su sa zemljom i tokom vekova, lokacija Sulejmanove grobnice postala je predmet nagađanja i rasprava.

Profesor geografije Norbert Pap sa Univerziteta u Pečuju, koji je pronašao lokaciju na kojoj se vrše iskopavanja, kaže da je shvatio da lokacija grobnice mora da se nalazi na višoj i udaljenijoj tački od zamka Siget, suprotno onom što navode drevni izvori. Pre dve godine napravljena je analiza terena koja je potvrdila teoriju profesora Papa.

– Prošle godine su iskopani temelji četvrtaste građevine koja je identifikovana kao Sulejmanova grobnica. Ove godine iskopana je džamija i derviško svetilište. Pronađene kovanice, noževi, ostaci keramike, cijevi… sve potvrđuje dosadašnju teoriju – kazao je profesor Ali Peker sa Univerziteta u Ankari.

To je prema Pekerovom mišljenju definitivan dokaz da se zaista radi o grobnici najvećeg turskog Sulejmana, jer istorijski izvori u kojima je opisana spominju upravo da su se ova dva zdanja nalazila pored.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.