U trendu

Pronađena grobnica više od 140 žrtvovane dece, izvađeno im srce (foto, video)

Arheolozi u Peruu otkrili su kosti dece za koje smatraju da su učestvovala u najvećem masovnom žrtvovanju u ljudskoj istoriji.

Više od 140 dece žrtvovano je u severnom, priobalnom delu te južnoameričke zemlje pre otprilike 550 godina.

Sručnjaci su do otkrića došli kraj grada Truhiljo, u blizini središta drevne civilizacije Čimú, koja je prethodila Inkama.

Uz decu je žrtvovano  i oko 200 mladih lama – a svi su ubijeni istovremeno u ritualnom žrtvovanju, objavljeno je na stranicama National Geographica.

– Nisam ovo očekivao, a mislim da niko od nas nije – rekao je antropolog Džon Verano, jedan od vođa istraživanja, a prenosi Jutarnji list.

U grobnici na ovom mestu, poznatom pod imenom Huanchaquito-Las Llamas još 2011. godine, tokom iskopavanja 3.500 godina starog hrama, otkriveni su ostaci 40 žrtava i 72 lame.

Međutim, poslednja informacija objavljena ove nedelje pokazala je da je brojka mnogo veća – bilo je žrtvovano 140 dece uzrasta od pet do 14 godina – iako je većina bila stara između osam i 12 godina.

Istraživanja su pokazala da su svi imali urezan znak na grudnoj kosti, a mnogima su i rebra bila su oštećena – što ukazuje na to da im je srce izvađeno.

Bili su pokriveni crvenim pigmentom cinabarita – što je verovatno bilo deo žrtvenog rituala.

Sve lame, koje je zadesila ista sudbina, bile su mlađe od 18 meseci i zakopane su licem okrenutim prema Andama.

– Kada ljudi čuju šta se dogodilo i obim toga, prvo će se zapitati zašto – rekao je Gabrijel Prieto, još jedan od vođa istraživanja.

Iskopavanje daje možda odgovor na to pitanje: sloj blata kojim su žrtve pokrivene mogao je biti posledica teških kiša i poplava u inače sušnom predelu – odnosno ekstremnog nevremena poput El Nina – koje je omelo dotadašnji miran život meštana.

Ovaj mučni događaj dogodio se oko 1400.-1450. godine.

Pripadnici kulture Čimu, koji su kao najveće božanstvo poštovali Mesec, poraženi su od strane Inka samo desetak godina kasnije. Španci su pak 50 godina posle toga, predvođeni Franciscom Pizarom došli u Južnu Ameriku i osvojili carstvo Inka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar