U trendu

Pronađena nova piramida u Egiptu

Piramida stara 4.300 godina pronađena je ovih dana u Egiptu. To je, izgleda, još jedan dokaz da u Egiptu ima još toliko toga da se otkrije. A tome se naročito raduju stručnjaci i ljubitelji starog Egipta.
Ova prastara piramida pronađena je u Sakari u Egiptu, a odatle nam ujedno i stižu vesti o najnovijem arheološkom otkriću.
Glavni egipatski arheolog objavio je otkriće 4.300 godina stare piramide u Sakari, poznatoj nekropoli i mestu gde su sahranjivani vladari iz drevnog Memfisa.
Za ovu najnoviju piramidu kaže se da je pripadala kraljici Sešešet, majci kralja Tetija, koji je bio osnivač šeste dinastije egipatskog Starog kraljevstva.
Obaveštenje o ovom najnovijem pronalasku dao je Zahi Havas, glavni čovek kada su u pitanju egipatski antikviteti.
Havasov arheološki tim radi na iskopinama na lokalitetu u Sakari, oko dvadeset kilometara južno od Kaira, već dve godine. On je izjavio da je ova piramida otkrivena pre samo dva meseca. Već tada je bilo očito da je pet metara visoka struktura otkrivena ispod slojeva peska nekada bila piramida.
Zahi Havas je rekao i da je ova nova piramida zapravo 118 piramida dosad pronađena u Egiptu. A ko zna koliko ih još ima!
Ako uskoro planirate putovanje u ovu prelepu zemlju, pokušajte da posetite i ovo nedavno otkriće – piramidu egipatske kraljice Sešešet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)