U trendu

Pronađena statua

Statua sveca i bivšeg pape, stara 350 godina, koja je uzeta iz jedne italijanske crkve pre skoro 20 godina, pronađena je u domu jednog bračnog para iz Severne Karoline. "Vlasnici" nisu imali pojma da je statua ukradena.
Izrezbarena bista svetog Inoćentija biće vraćena crkvi u Napulju, izjavili su predstavnici američke imigracione i carinske službe.
Statua je bila jedna od 17 sličnih bisti. S dve uljane slike uzeta je iz crkve u novembru 1990. godine. Predstavnici vlasti izjavili su lokalnim novinama da je potraga za ovim dragocenostima prestala pre dve godine, kada su zvaničnici iz Rima obavestili federalne agente da je italijanski građanin prodao sličnu statuu jednom dileru antikvitetima iz Grinsbroa.
Drvena i pozlaćena statua napravljena je u 17. veku, a izradio ju je franjevački umetnik Dijego da Kareri. Ova statua je bila deo kolekcije bisti koje su bile prikazane u Crkvi svete Marije.
Bista je izgubila dosta od svoje vrednosti otkako je ukradena. Glava je nestala, kao i deo krsta koji je svetac nosio. Pored toga, i boja je propala.
Detektivi nastavljaju istragu. Amerikanci koji su umešani u sve to nisu osuđeni.
"U većini slučajeva desi se da osoba koja je nešto ukrala proda te stvari na crnom tržištu", kažu predstavnici vlasti. "Ukradene stvari mogu da prođu tri-četiri ruke pre nego što dospeju u ruke legitimnog kupca, da se tako izrazimo."
Sveti Inoćentije rođen je u Albanu, u Italiji, i postao je papa u decembru 401. godine. Bio je papa i devet godina kasnije, kada su Vizigoti zauzeli i opljačkali Rim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar