Pronađena zvezda koja u teoriji uopšte ne bi trebalo da postoji

Uprkos tome što je do sada eksplodirala nekoliko puta, supernova iPTF14hls još se nije ugasila, prenosi CNN.

Nazvana „Zombi zvezda“, supernova iPTF14hls, koja je pronađena u septembru 2014, astronomima Opservatorije „Las Kumbres“ u Kaliforniji u početku je delovala sasvim normalno.

Oni su zvezdu posmatrali kako bi bolje proučili materijal i brzinu ovog procesa. Ipak, naučnik Dženg Čuen Vong ubrzo je primetio nešto neobično.

Iako masivna eksplozija zvezde obično označava njen kraj, a njeni ostaci nastavljaju da emituju svetlost još oko 100 dana pre nego što konačno počnu da se gase, ova zvezda nastavila je da emituje svetlost još 600 dana, navodi se u izveštaju objavljenom u magazinu Nature.

„Prvo smo mislili da je reč o nekoj od obližnjih zvezda u našoj galaksiji, ali smo ubrzo shvatili da je u pitanju supernova udaljena 500 miliona svetlostnih godina. Bili smo šokirani. Nikada do sada nismo videli toliko sjajnu zvezdu“, kaže Ijair Arkavi, vodeći naučnik studije.

Analiza podataka u arhivi pokazala je da je u pitanju ista zvezda koja je eksplodirala 1954. godine.

„To znači da postoji još mnogo toga što treba da naučimo o evoluciji masivnih zvezda i načinu na koji eksplodiraju“, rekao je Arkavi.

„S obzirom na to da se tokom eksplozije oslobađa velika količina mase i energije, ako su takvi događaji česti, mogli bi da imaju veliki uticaj na svoje okruženje. Ova supernova, na primer, uticala bi na celu svoju galaksiju!, dodao je naučnik.

Supernova iPTF14hls je 50 puta masivnija od Sunca, e njena eksplozija bila je najduža koju su naučnici ikada zabeležili. U pitanju bi mogla da bude najmasivnija zvezda koju smo ikada posmatrali, kaže Arkavi.

Njegov kolega Endi Hauel kaže da su ovakve pojave bile česte u ranom periodu postojanja svemira i da je do danas trebalo potpuno da izumru.

„To je kao da danas pronađete živog dinosaurusa. Ako ga pronađete, pitaćete se da li je zaista reč o dinosaurusu“, kaže Hauel.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.